Przepis na najlepszą jajecznicę dostałam od znajomego Francuza. Robię ją już tylko tak
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy Francuzi jedzą jajka na śniadanie? Pewnie, że we Francji jada się jajka na śniadanie. Jednym z przepisów kuchni francuskiej, który warto wypróbować, jest jajecznica. Jej sekretem jest sposób przygotowania, dzięki któremu smakuje tak dobrze. Zobaczcie, jak Francuzi robią smażone jajka na śniadanie. Poznajcie prosty przepis na pyszną jajecznicą po francusku.
Dlaczego jajecznica po francusku jest tak dobra?
Jajecznica przygotowana według francuskiego przepisu to propozycja na pyszne śniadanie. Jest wyjątkowo dobra, ponieważ przyrządza się ją według mało znanej w Polsce metody. Jajecznicę smaży się na średnim ogniu na maśle. Białka należy oddzielić od żółtek. Najpierw podsmaża się białka, a następnie dodaje się żółtka. Wystarczy tylko raz zrobić jajecznicę po francusku, aby jej wyborny smak i doskonała konsystencja oczarowała każdego, kto jej spróbuje.
Jak się robi jajecznicę po francusku?
Przepis na smażone w ten sposób jajka przywędrował do nas z Francji. To właśnie tam powstała najlepsza receptura na jajecznicę. Usmażenie jajek według przepisu kuchni francuskiej nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Lista składników obejmuje tylko dwa produkty i dwie przyprawy. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Jak więc usmażyć jajecznicę według francuskiej metody? To łatwy przepis na pyszne śniadanie z jajkami w roli głównej.
- 1. krok – oddzielenie i roztrzepanie białek i żółtek
- 2. krok – podsmażenie białek na maśle
- 3. krok – dodanie żółtek i smażenie do ulubionej konsystencji
- 4. krok – dodanie masła i wymieszanie jajecznicy
Jak podawać jajecznicę po francusku?
Wyśmienita jajecznica przygotowana według francuskiego przepisu jest pyszna. To świetny pomysł na ciepłe śniadanie, które nasyci i zapewni dobry humor. Aby pierwszy posiłek był kompletny, warto podać do niego pieczywo, które jest idealnym uzupełnieniem. Jajecznica świetnie smakuje z pszennym chlebem. Można też podać ją z ciepłymi tostami lub grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym. Porcje jajecznicy po francusku warto posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 3 łyżki zimnego masła
- sól, pieprz
dodatkowo:- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do dwóch miseczek. Białka i żółtka roztrzepać je widelcem.
- Na patelni na średnim ogniu roztopić połowę masła. Wlać białka i smażyć, cały czas mieszając.
- Dodać żółtka. Smażyć i mieszać, aż zetną się do właściwej konsystencji. Patelnię zestawić z ognia.
- Dodać pozostałe masło i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aż masło się roztopi.
- Podawać na śniadanie posypaną posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki z ulubionym pieczywem.