Prosty sposób na aromatyczne śniadanie. Te kwadraciki zasmakują każdemu

Prosty sposób na aromatyczne śniadanie. Te kwadraciki zasmakują każdemu
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukasz jesiennego sposobu na śniadanie lub przekąskę? Te aromatyczne owsiane kwadraciki z dynią i masłem orzechowym sprawdzą się idealnie. Wystarczy kilka składników, by móc się zajadać tą przepyszną i dobrą dla organizmu przekąską.  Wypróbuj ją już dziś.

Prosty sposób na jesienną rozpustę. Zasmakuje każdemu

Aromatyczne kwadraciki w jesiennym wydaniu to idealny sposób na przekąskę lub śniadanie. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych umiejętności jeśli chodzi o gotowanie i wychodzą za każdym razem. Wypróbuj tego połączenia jesiennych smaków.

Te kwadraciki z purée z dyni i masłem orzechowym są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale również niesamowicie smakują. Co więcej, nie znajdziemy w nich nawet odrobiny cukru. Zamiast tego w rolę słodzika wchodzi dojrzały banan. Jeśli jednak chcemy, możemy go zamienić na około 50 g brązowego cukru.

Pyszności pełne błonnika

Nasze kwadraciki są wypełnione błonnikiem - zarówno dynia, jak i płatki owsiane są go pełne. Świetnie będą działały więc na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Jest to idealne połączenie smaku i użyteczności. 

Jeśli chcemy możemy dorzucić do naszych kwadracików posiekaną gorzką czekoladę, by nadać im jeszcze ciekawszy smak. Jest to jednak całkowicie opcjonalny krok i bez niej nasze kwadraciki będą smakowały obłędnie. Nie ma na co czekać, wypróbuj ten niesamowity przepis.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 banan
  • 150 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstaktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Blach wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce mieszamy jajka, masło orzechowe, wanilię, purée z dyni i rozgniecionego banana.
  • Łączymy ze sobą suche i mokre składniki.
  • Przekładamy mieszankę na blachę i równamy.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Przed podaniem odstawiamy do ostygnięcia.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej