Proste domowe bułki w 20 minut. Idealnie puszyste i z chrupiącą skórką

proste domowe bułki
Autor: Shutterstock Spróbuj raz, a więcej nie kupisz. Te proste domowe bułki nie mają sobie równych.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jeżeli lubicie piec domowe pieczywo, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Upieczone według niego bułki są miękkie w środku i mają obłędnie chrupiącą skórkę. Są uniwersalne i świetnie smakują o każdej porze dnia. Dzięki temu prostemu przepisowi można szybko zdobyć wiedzę o pieczeniu domowych bułek. Wystarczy zrobić je raz, aby już więcej nie kupować pieczywa w sklepie.

Z czego zrobić proste domowe bułki?

W tym sprawdzonym przepisie na proste domowe bułki wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w jednym sklepie spożywczym. Są dostępne przez cały rok, więc te proste podłużne bułki można piec na okrągło.

Aby upiec dziesięć domowych bułek według tego prostego przepisu, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić proste domowe bułki?

Przepis na domowe bułki jest wyjątkowo prosty. Ciasto wyrasta na drożdżach, więc należy pamiętać o kilku zasadach. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy wcześniej podgrzać, ale nie gotować. Do ciasta dodaje się także roztopione i ostudzone masło. Ciasto na bułki można wyrobić dłońmi, mikserem lub robotem planetarnym. Jego konsystencja powinna być gładka i elastyczna.

Jak więc zrobić w domu proste bułki, które zachwycą miękkim środkiem i chrupiącą skórką? Aby podłużne bułeczki udały się za pierwszym razem, należy postępować według zaleceń podanych w przepisie.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – uformowanie podłużnych bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 3. krok – upieczenie domowych bułek w piekarniku

Jak podawać proste domowe bułki?

Podłużne domowe bułki z chrupiącą skórką są nie tylko pyszne i łatwe. To uniwersalne pszenne pieczywo, które pasuje do wielu różnych potraw na ciepło i na zimno. Bułki świetnie sprawdzą się jako baza do codziennych kanapek z szynką, serem i pomidorem. To smaczny dodatek do zup czy gulaszy. Proste domowe bułki idealnie nadają na grzanki. Wystarczy pokroić bułkę w kostkę i podsmażyć na patelni, aż stanie się rumiana i chrupiąca. W takiej formie może być smakowitym dodatkiem do sałatek.

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej
  • 170 ml wody
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 30 ml oleju
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski wlać mleko. Wsypać suche drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać białko i wlać olej. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z solą. Mieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę.
  • Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wierzch naciąć ostrym nożem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej