Płatki owsiane wymieszaj z tymi 2 składnikami. Ta owsianka uwiedzie wyglądem i oczaruje smakiem

owsianka z owocami
Autor: Shutterstock Jest pyszna, zdrowa i dodaje energii. Poznaj przepis na zdrowe i wyśmienite śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Płatki owsiane można jeść codziennie. Są zdrowe, dodają energii i zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zwykła owsianka może się jednak szybko znudzić, dlatego warto wzbogacać ją różnymi dodatkami. Płatki owsiane gotowane na mleku przyrządzone według tego przepisu są pyszne i pomagają schudną. Zobaczcie, co dodać do owsianki, aby była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza.

Z czym jeść płatki owsiane, żeby schudnąć?

Lekarze i dietetycy polecają owsiankę podczas diety odchudzającej. Należy jednak trzymać się pewnych zasad, aby płatki owsiane były i zdrowe, i dietetyczne. Taka owsianka powinna składać się nie tylko z węglowodanów, ale i z białka, zdrowych tłuszczy oraz substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Najlepsze są płatki owsiane górskie, które są nieprzetworzone. Należy zrezygnować z tłustego mleka i ograniczyć lub wyeliminować biały cukier.

Z czym więc jeść owsiankę? Płatki owsiane należy gotować na wodzie, chudym mleku krowim lub roślinnym. Świetnie smakują z naturalnym jogurtem bez cukru. Do owsianki można dodawać świeże sezonowe owoce, masło orzechowe lub posiekane orzechy. Sprawdzą się też nasiona chia lub siemię lniane. Te małe ziarenka nie tylko podkręcą smak owsianki, ale i wspomogą zrzucanie zbędnych kilogramów.

W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i pełną zdrowia owsiankę na liście składników znalazły się sezonowe owoce oraz masło orzechowe. Te proste dodatki sprawiają, że owsianka jest lekko słodka i jeszcze zdrowsza. Ma także piękny i apetyczny kolor. Idealnie sprawdzi się na dietetyczne śniadanie.

Jak zrobić pyszną owsiankę z owocami?

Przepis na owsiankę, której smak podkręca mus owocowy i zdrowe masło orzechowe, nie jest trudny. Wystarczy niecały kwadrans, aby cieszyć się wybornym śniadaniem. Lista składników jest krótka i znalazły się na niej proste produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach. W tym przepisie do owsianki wykorzystuje się owoce sezonowe jak truskawki, maliny, borówki czy jagody. Świeże owoce dostępne są tylko w lecie, ale poza sezonem można wykorzystać mrożonki.

Jak więc zrobić tę zdrową owsiankę z owocami? Dietetyczne śniadanie pełne smaku z płatkami owsianymi w roli głównej robi się błyskawicznie.

  • 1. krok – ugotowanie płatków owsianych
  • 2. krok – przygotowanie musu owocowego z dodatkiem masła orzechowego
  • 3. krok – połączenie płatków owsianych z musem owocowym
  • 4. krok – przełożenie owsianki do miseczek i udekorowanie porcji owocami oraz orzechami

Jak podawać owsiankę z owocami?

Pyszna i pełna zdrowia fit owsianka z owocami wzbogacona masłem orzechowym to świetny pomysł na śniadanie. Już jedna miseczka płatków owsianych z musem owocowym doda energii, która tak ważna jest o poranku. Do tego dostarczy niezbędnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Bez obaw można wcinać ją na diecie, ponieważ nie zawiera dodatkowego cukru.

Porcje smakowitej owsianki z musem owocowym warto udekorować świeżymi owocami oraz orzechami. Sprawdzą się też wiórki kokosowe, nasiona chia lub pestki dyni czy słonecznika. Owocową owsiankę można oprószyć startą gorzką czekoladą lub kakao. W każdej wersji smakuje obłędnie i podbije każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody, borówki)
  • 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż płatki staną miękkie. Często mieszać. Rondelek zestawić z ognia do lekkiego ostygnięcia.
  • Umyte i osuszone owoce przełożyć do blendera. Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładko.
  • Mus owocowy przełożyć do płatków owsianych i dokładnie wymieszać.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek. Udekorować świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej