Placki twarogowe na śniadanie robię bez mąki. Tajemnica ich smaku tkwi w 2 dodatkach

placki z serem i orzechami
Autor: Shutterstock Na śniadanie podaj zdrowe placki twarogowe z tymi dodatkami. Smakują każdemu i dodają energii.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Są pyszne i pełne zdrowych składników. Sycą i rozgrzewają. Są bezpiecznie dla osób z nietolerancją glutenu. Placki twarogowe z dodatkiem orzechów i sera to propozycja na wyborne śniadanie lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a wrażenia smakowe to poezja. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na placki z serem i orzechami.

Placki z serem i orzechami – składniki

Aż trudno uwierzyć, że zdrowe domowe placki można zrobić z kilku łatwo dostępnych składników. Lista niezbędnych produktów jest krótka i obejmuje pięć artykułów spożywczych oraz trzy przyprawy. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach przez cały rok. Zaskoczeniem jest to, że do przygotowania ciasta na placki nie używa się mąki pszennej. Zamiast niej wykorzystuje się inne zdrowsze i bezglutenowe produkty.

Co więc jest potrzebne, aby usmażyć furę tych wyśmienitych i pełnych zdrowia placuszków? Na liście znalazły się takie produkty jak:

  • chudy ser twarogowy
  • ser żółty cheddar
  • jajka
  • orzechy – włoskie, laskowe, nerkowce, ziemne
  • przyprawy – kurkuma, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić placuszki z sera twarogowego i orzechów?

Placki twarogowe z dodatkiem sera cheddar i orzechów smakują wyśmienicie i są pełne zdrowia. Przepis na ten oryginalny przysmak nie jest skomplikowany. Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, smakowite placki z serem i aromatycznymi orzechami udadzą się na medal. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany ich smakiem.

Jak zrobić zdrowe placki z twarogu i orzechów? Z tym przepisem jest to nie tylko bardzo łatwe, ale i błyskawiczne. Czas przygotowania i smażenia placuszków nie powinien przekroczyć pół godziny. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki za pomocą łyżki, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie na rozgrzaną patelnię łyżką nakłada się porcje ciasta i smaży placki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwo i szybko można pozbyć się nadmiaru masła ze smażenia.

Z czym podawać placki z serem i orzechami?

Wyborne placki z dodatkiem angielskiego cheddara i zdrowych orzechów idealnie sprawdzą się na śniadanie. Nasycą, dodadzą energii i zapewnią dobry humor. Można też serwować je na deser. Porcje placków wzbogaci miód, posiekane orzechy lub masło orzechowe. Idealnie smakują też z syropem klonowym i naturalnym jogurtem. Bez względu na dodatki znakomite placki z serem i orzechami są po prostu obłędne.

SKŁADNIKI

  • 250 g chudego twarogu
  • 40 g startego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i wymieszać.
  • Dodać posiekane orzechy i starty ser cheddar. Doprawić kurkumą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z jednej strony około 3 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na śniadanie lub deser z miodem, syropem klonowym, jogurtem i posiekanymi orzechami lub migdałami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej