Placki twarogowe na śniadanie robię bez mąki. Tajemnica ich smaku tkwi w 2 dodatkach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Są pyszne i pełne zdrowych składników. Sycą i rozgrzewają. Są bezpiecznie dla osób z nietolerancją glutenu. Placki twarogowe z dodatkiem orzechów i sera to propozycja na wyborne śniadanie lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe, a wrażenia smakowe to poezja. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na placki z serem i orzechami.
Placki z serem i orzechami – składniki
Aż trudno uwierzyć, że zdrowe domowe placki można zrobić z kilku łatwo dostępnych składników. Lista niezbędnych produktów jest krótka i obejmuje pięć artykułów spożywczych oraz trzy przyprawy. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach przez cały rok. Zaskoczeniem jest to, że do przygotowania ciasta na placki nie używa się mąki pszennej. Zamiast niej wykorzystuje się inne zdrowsze i bezglutenowe produkty.
Co więc jest potrzebne, aby usmażyć furę tych wyśmienitych i pełnych zdrowia placuszków? Na liście znalazły się takie produkty jak:
- chudy ser twarogowy
- ser żółty cheddar
- jajka
- orzechy – włoskie, laskowe, nerkowce, ziemne
- przyprawy – kurkuma, świeżo zmielony czarny pieprz, imbir
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placuszki z sera twarogowego i orzechów?
Placki twarogowe z dodatkiem sera cheddar i orzechów smakują wyśmienicie i są pełne zdrowia. Przepis na ten oryginalny przysmak nie jest skomplikowany. Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, smakowite placki z serem i aromatycznymi orzechami udadzą się na medal. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany ich smakiem.
Jak zrobić zdrowe placki z twarogu i orzechów? Z tym przepisem jest to nie tylko bardzo łatwe, ale i błyskawiczne. Czas przygotowania i smażenia placuszków nie powinien przekroczyć pół godziny. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki za pomocą łyżki, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie na rozgrzaną patelnię łyżką nakłada się porcje ciasta i smaży placki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Po usmażeniu warto przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwo i szybko można pozbyć się nadmiaru masła ze smażenia.
Z czym podawać placki z serem i orzechami?
Wyborne placki z dodatkiem angielskiego cheddara i zdrowych orzechów idealnie sprawdzą się na śniadanie. Nasycą, dodadzą energii i zapewnią dobry humor. Można też serwować je na deser. Porcje placków wzbogaci miód, posiekane orzechy lub masło orzechowe. Idealnie smakują też z syropem klonowym i naturalnym jogurtem. Bez względu na dodatki znakomite placki z serem i orzechami są po prostu obłędne.
SKŁADNIKI
- 250 g chudego twarogu
- 40 g startego sera cheddar
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanych orzechów (ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce)
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i wymieszać.
- Dodać posiekane orzechy i starty ser cheddar. Doprawić kurkumą i pieprzem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć z jednej strony około 3 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na śniadanie lub deser z miodem, syropem klonowym, jogurtem i posiekanymi orzechami lub migdałami.