Pikkupullat, czyli fińskie bułki kardamonowe. Z tym przepisem udadzą się za pierwszym razem
Pikkupullat to bułeczki drożdżowe, w których wyczuwalna jest aromatyczna nuta kardamonu. To jeden z najpopularniejszych wypieków w Finlandii. Miękkie maślane bułki można kupić w prawie każdej piekarni, cukierni i sklepie. Zobaczcie, jak robi się fińskie bułeczki kardamonowe i skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.
Jak zrobić fińskie bułeczki kardamonowe?
Najpierw należy przygotować zaczyn drożdżowy, a następnie wymieszać go z mąką i roztopionym masłem. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby zwiększyło swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na równe kawałki i formuje okrągłe bułeczki. Układa się je na blasze i odstawia do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruje się roztrzepanym jajkiem i posypuje perlistym cukrem. Piecze się je przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ostygnięciu można się cieszyć ich wyśmienitym smakiem.
Przepis na fińskie bułeczki kardamonowe
- To łatwy przepis na pyszne domowe bułki z dodatkiem mielonego kardamonu i masła. Postępując według tego tradycyjnego fińskiego przepisu, udadzą się już za pierwszym razem.
- Przygotowanie bułeczek nie jest czasochłonne. Należy jednak pamiętać, że to pieczywo na drożdżach, więc ciasto potrzebuje w sumie półtorej godziny, aby wyrosnąć.
- Wśród składników potrzebnych do zrobienia pysznych bułeczek znajdują się produkty łatwo dostępne i niedrogie.
- Ciasto można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Rano wystarczy już tylko uformować okrągłe bułeczki i upiec. W tej wersji ciasto należy wyjąc z lodówki godzinę wcześniej, aby się ogrzało.
- Bułeczki należy układać na blasze w odstępach, ponieważ jeszcze sporo urosną.
Cukier perlisty, którym posypuje się bułki tuż przed wstawieniem do piekarnika, można zamienić na grubą rafinadę lub cukier trzcinowy. - Świeże drożdże zastąpią suszone. Należy dodać 7 g drożdży instant.
Z czym jeść fińskie bułeczki kardamonowe?
Pyszne pikkupullat można jeść bez żadnych dodatków, ponieważ same w sobie są przepyszne. Świetnie smakują tylko z kawą lub herbatą. Można podać do nich masło, dżem lub konfiturę. Sprawdzi się też miód i krem czekoladowy.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 2 łyżki grubego cukru perlistego
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wsypać cukier, sól, kardamon i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
- Połowę mąki przesiać do miski i wlać zaczyn drożdżowy. Wlać roztopione masło i wyrobić ciasto. Przesiać pozostałą mąkę i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Uformować wałek i podzielić na 12 różnych części, a następnie nadać kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać na śniadanie lub na kolację.