Parowańce z malinami

2021-03-29
Parowańce z malinami
Autor: Shutterstock Parowańce z malinami przypadną do gustu każdemu.
łatwy
60 min
4

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 250 g malin
  • 3 łyżki cukru
  •  
  • Sos:
  • 150 g malin
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać 2 łyżeczkami cukru, 1 łyżeczką mąki i 3 łyżkami letniego mleka
  • Pozostałą mąkę przesiać do naczynia, dodać rozczyn i cukier waniliowy, a następnie sol i resztę mleka. Połączyć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, oderwać kawałek, nałożyć kilka malin, posypać cukrem i zakleić bułeczkę.
  • Gotowe bułki ułożyć na stolnicy i zostawić jeszcze na 20 min do wyrośnięcia.
  • Parować ok 8 mion w parowarze lub 10-12 min w garnku.
  • Podawać polane sosem ze zmiksowanych z cukrem malin.