Omletowa rolada z tuńczykiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Omlet to posiłek idealny do kawalerskiej kuchni: łatwy do przyrządzenia, szybki i sycący. Ma jeszcze dodatkową zaletę: na jego bazie możesz przygotować bardzo interesujące danie. Omlet nie musi być nudny. Zobacz, jak go przyrządzić w oryginalny sposób.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżka mąki
- mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g sera typu feta
- 4 fileciki anchois
- łyżka kaparów
- pęczek natki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka roztrzep z wodą i mąką, przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadź. Smaż 5-6 minut na średnim ogniu, aż wierzch się lekko zetnie, przykryj i dosmaż na małym ogniu 3 minuty.
- Omlet zsuń na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu i przełóż na folię spożywczą.
- Tuńczyka osącz z zalewy, zmiksuj z serem, anchois i posiekaną natką. Dodaj kapary, przypraw pieprzem.
- Masę wyłóż na omlet, zwiń w rulon, pomagając sobie folią. Ciasno owiń folią, włóż do lodówki na 2 godziny.
- Przez podaniem rozwiń omlet z folii i pokrój na plastry.