Odżywcze śniadanie robię w 5 minut. Jogurt z tymi dodatkami jest pyszny i pełen zdrowia

jogurt z bananem i orzechami
Autor: Shutterstock Zamiast owsianki na śniadanie zjedz odżywczy jogurt. Z tymi dodatkami smakuje przepysznie!
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Śniadanie to ważny posiłek w ciągu całego dnia. Dostarcza energii na pierwszą część dnia i pobudza do działania. Właśnie taki jest odżywczy jogurt z bananem i orzechami, który smakuje pysznie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Przygotowanie takiego posiłku jest proste i nie wymaga długich godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić zdrowe śniadanie, czyli jogurt z dodatkiem banana i orzechów.

Czy można łączyć jogurt z bananem i orzechami?

Połączenie jogurt naturalnego bez cukru z bananem i orzechami włoskimi to smaczne i zdrowe trio. To idealna kompozycja na pełen smaku i zdrowia poranek. Stanowi także wyborną przekąskę między posiłkami. Dlaczego jogurt z bananem i orzechami to dobre połączenie? Słodycz banana smakowicie komponuje się z kwaskowatym smakiem jogurtu naturalnego, a orzechy dodają chrupkości i bogatego smaku. Smak śniadania podkręca także masło orzechowe i odrobina miodu.

Czy jogurt z bananem i orzechami jest zdrowy?

Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania tego odżywczego śniadania, są bogate w wiele prozdrowotnych substancji, witamin i minerałów. Ich dodatkową zaletą jest to, że są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Jogurt naturalny z bananem i orzechami jest odżywczym posiłkiem bogatym w białko, wapń i probiotyki, które wspierają prawidłową pracę jelit. To dobre źródło potasu, błonnika i zdrowych tłuszczów. To smaczne połączenie jest sycące i zaspokaja głód po przebudzeniu. Jogurt naturalny z tymi dodatkami świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej.

Jak zrobić jogurt z bananem i orzechami?

Przepis na pełen smaku i składników odżywczych jogurt naturalny bez cukru z dodatkiem banana i orzechów włoskich nie jest skomplikowany. Przygotowanie takiego zdrowego śniadania trwa tylko kilka minut, więc można je zrobić rano jeszcze przed wyjściem z domu. Jogurt z bananem i orzechami można też przelać do pojemnika lub bidonu i zabrać ze sobą na wynos. Dobrze znosi transport i stanowi pyszne drugie śniadanie lub przekąskę między posiłkami.

Jak więc zrobić dwie porcje wyśmienitego i odżywczego jogurtu z dodatkiem banana i chrupiących orzechów na śniadanie? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i bardzo szybkie. Wystarczy kilka minut, aby posiłek był gotowy.

  • 1. krok – zmiksowanie jogurtu z bananem z masłem orzechowym
  • 2. krok – wymieszanie bananowego jogurtu z posiekanymi orzechami włoskimi
  • 3. krok – przełożenie jogurtu z bananem do szklanek lub słoiczków i posypanie posiekanymi orzechami włoskimi

SKŁADNIKI

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich + do posypania
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obranego banana pokroić na mniejsze kawałki.
  • Jogurt naturalny zmiksować z bananem i masłem orzechowym na gładko.
  • Wsypać orzeszki i wymieszać.
  • Jogurt przelać do szklanek lub słoiczków. Wierzch posypać orzechami włoskimi.
  • Podawać na śniadanie lub jako zdrową przekąskę.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej