Obwarzane bułeczki – chrupiący przysmak nie tylko na śniadanie

Obwarzane bułeczki
Autor: Shutterstock Obwarzane bułeczki są chrupiące i jednocześnie miękki i lekko wilgotne w środku
średni
120 min
3

Dieta wegetariańska

Te bułeczki skuszą nawet tych, którzy nie jadają śniadań. Są chrupkie z wierzchu, a jednocześnie miękkie i lekko wilgotne w środku. Na czym polega ich sekret? Na starej metodzie przyrządzania – na obwarzaniu właśnie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 14 g świeżych drożdży
  • 570 g mąki (typ 550)
  • 1,5 szkl. ciepłej wody
  • 30 g roztopionego masła
  • łyżka cukru lub miodu
  • łyżka soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • masło do posmarowania
  • sól gruboziarnista do posypania
  • do obwarzania:
  • woda
  • 2–3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od rozczynu. Rozkruszamy drożdże. Gdy zasypiemy je cukrem lub zalejemy miodem, po chwili same zaczną się rozpuszczać. Dodajemy 1–2 łyżki mąki i ciepłą wodę (temp. ok. 30ºC). Wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką (drożdże nie lubią metalu).
  • Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
  • Rozpuszczamy masło (możemy w naczyniu wstawić je do zlewu z ciepłą wodą i wówczas uzyska doskonałą konsystencję i temperaturę).
  • W pozostałej z przepisu porcji wody rozpuszczamy sól.
  • Do rozczynu dodajemy resztę mąki i wodę. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopione masło i kilka kropli soku z cytryny (dzięki temu bułeczki dłużej zachowają świeżość).
  • Wyrobione gładkie ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1–2 godziny.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z niego bułeczki, które przykrywamy ściereczką.
  • Zagotowujemy w garnku wodę z solą.
  • Na wrzątek wrzucamy każdą bułeczkę i krótko (po pół minuty) obgotowujemy z każdej strony.
  • Osączone bułeczki układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
  • Każdą bułeczkę fantazyjnie nacinamy ostrym nożem, smarujemy masłem i posypujemy grubą solą.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200–230ºC przez ok. 25–35 minut – aż będą brązowe. Studzimy na kratce, choć ciężko się powstrzymać przed ich skosztowaniem, gdy są jeszcze gorące. Obwarzane bułeczki zachowują świeżość nawet 3 dni.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej