Nocna owsianka tiramisu. Śniadanie o smaku włoskiego deseru

owsianka tiramisu
Autor: Shutterstock Nocna owsianka tiramisu to pyszne i energetyczne śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Owsianka to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Jak można ją urozmaicić? Przygotowana według tego przepisu owsianka ma pyszny smak włoskiego tiramisu. Jest sycąca, dodaje energii i poprawia humor. Przygotowuje się ją wieczorem, a zjada następnego dnia rano. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną owsiankę tiramisu.

Nocna owsianka tiramisu – składniki

Do przyrządzenia tej pysznej i zdrowej owsianki na śniadanie, wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Oprócz płatków owsianych potrzebny jest naturalny jogurt, kawa espresso, twaróg, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy i nasiona chia. Wierzch można posypać kakao i udekorować owocami.

Wszystkie składniki są pełne zdrowia i zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Owsianka tiramisu to nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo tak ważnej o poranku energii.

Jak zrobić nocną owsiankę tiramisu?

Przepis na obłędną owsiankę o smaku włoskiego tiramisu jest łatwy i szybki. Nic nie trzeba gotować, ani piec. Wystarczy przygotować dwie masy i nałożyć je do miseczek lub słoików. Nocną owsiankę przygotowuje się wieczorem i wstawia do lodówki. Je się ją następnego dnia.

Przepis na śniadanie z owsianką tiramisu jest prosty i składa się z kilku kroków:

  • 1. krok – przygotowanie masy owsianej
  • 2. krok – przygotowanie masy jogurtowej
  • 3. krok – przełożenie składników do miseczek lub słoików
  • 4. krok – wstawienie owsianki do lodówki na noc

Jak podawać nocną owsiankę tiramisu?

Pyszna i pełna zdrowych składników owsianka do złudzenia przypominająca znany włoski deser to pomysł na energetyczne śniadanie. Owsiankę tiramisu można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy lub szkole. Najlepiej zrobić ją w słoiczkach lub szczelnie zamykanych pojemnikach, aby była łatwa w transporcie. Obłędna w smaku owsianka tiramisu to również pomysł na zdrowy deser. Bez wyrzutów sumienia mogą ją wcinać osoby, które są na diecie.

SKŁADNIKI

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 50 g twarogu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane i połowę cukru trzcinowego przesypać do miski. Wlać 200 g jogurtu, kawę i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszać.
  • Do miseczki przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wlać pozostały jogurt i ekstrakt waniliowy. Wsypać nasiona chia i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Do słoiczków lub miseczek nakładać na przemian obie masy, z czego ostatnią powinna być jogurtowa z twarogiem. Wierzch posypać kakao.
  • Słoiki lub miseczki przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  • Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej