Nocna owsianka tiramisu. Śniadanie o smaku włoskiego deseru
Dieta wegetariańska
Owsianka to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Jak można ją urozmaicić? Przygotowana według tego przepisu owsianka ma pyszny smak włoskiego tiramisu. Jest sycąca, dodaje energii i poprawia humor. Przygotowuje się ją wieczorem, a zjada następnego dnia rano. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną owsiankę tiramisu.
Nocna owsianka tiramisu – składniki
Do przyrządzenia tej pysznej i zdrowej owsianki na śniadanie, wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Oprócz płatków owsianych potrzebny jest naturalny jogurt, kawa espresso, twaróg, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy i nasiona chia. Wierzch można posypać kakao i udekorować owocami.
Wszystkie składniki są pełne zdrowia i zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Owsianka tiramisu to nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo tak ważnej o poranku energii.
Jak zrobić nocną owsiankę tiramisu?
Przepis na obłędną owsiankę o smaku włoskiego tiramisu jest łatwy i szybki. Nic nie trzeba gotować, ani piec. Wystarczy przygotować dwie masy i nałożyć je do miseczek lub słoików. Nocną owsiankę przygotowuje się wieczorem i wstawia do lodówki. Je się ją następnego dnia.
Przepis na śniadanie z owsianką tiramisu jest prosty i składa się z kilku kroków:
- 1. krok – przygotowanie masy owsianej
- 2. krok – przygotowanie masy jogurtowej
- 3. krok – przełożenie składników do miseczek lub słoików
- 4. krok – wstawienie owsianki do lodówki na noc
Jak podawać nocną owsiankę tiramisu?
Pyszna i pełna zdrowych składników owsianka do złudzenia przypominająca znany włoski deser to pomysł na energetyczne śniadanie. Owsiankę tiramisu można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy lub szkole. Najlepiej zrobić ją w słoiczkach lub szczelnie zamykanych pojemnikach, aby była łatwa w transporcie. Obłędna w smaku owsianka tiramisu to również pomysł na zdrowy deser. Bez wyrzutów sumienia mogą ją wcinać osoby, które są na diecie.
SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu naturalnego
- 60 g płatków owsianych
- 60 ml świeżo zaparzonego espresso
- 50 g twarogu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane i połowę cukru trzcinowego przesypać do miski. Wlać 200 g jogurtu, kawę i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dokładnie wymieszać.
- Do miseczki przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wlać pozostały jogurt i ekstrakt waniliowy. Wsypać nasiona chia i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.
- Do słoiczków lub miseczek nakładać na przemian obie masy, z czego ostatnią powinna być jogurtowa z twarogiem. Wierzch posypać kakao.
- Słoiki lub miseczki przykryć i wstawić do lodówki na noc.
- Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.