Nie rezygnuj z pieczywa na diecie. Ten chlebek białkowy pomoże ci w odchudzaniu

2025-02-18
Kinga Goldstein
Nie rezygnuj z pieczywa na diecie. Ten chlebek białkowy pomoże ci w odchudzaniu
Autor: Shutterstock.com Nie rezygnuj z pieczywa na diecie. Ten chlebek białkowy pomoże ci w odchudzaniu
łatwy
5 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Na diecie wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z chleba, trzeba jednak być ostrożniejszym w tym, jaki wybieramy. Z tym przepisem nie będziemy musieli jednak obawiać się nadprogramowych kalorii. Chleb białkowy nie tylko wspaniale smakuje, ale będzie również pomocny przy odchudzaniu.

Idealna alternatywa zwykłego chleba. Ten będzie pomocny w diecie

Chleb białkowy jest nie tylko idealnym wyborem jeśli chodzi o dietę. Jest również niezwykle prosty do przygotowania, a większość składników, które do niego wykorzystujemy możemy w już znaleźć w swoim domu.

Z przygotowaniem tego bochenka poradzi sobie każdy. Wystarczy bowiem wrzucić wszystkie składniki do miksera, bądź blendera jeśli chcemy, by nasza masa była gładsza. Następnie wystarczy chlebek piec przez godzinę w 170 stopniach i gotowe. 

Jest to nie tylko prosty, ale również tani i ciekawy przepis, który pozwoli nam rozkoszować się pysznym, świeżym chlebem dzięki minimalnemu wkładowi własnemu - co dla niektórych jest idealnym rozwiązaniem.

Mało kalorii, dużo białka. Warto rozważyć ten chleb w diecie

Warto wiedzieć, że chlebek ten dzięki dodatkowi twarogu ma bardzo wysoki poziom białka, co sprawa, że uczucie sytości utrzymuje się na naprawdę długi czas. W nim znajdziemy natomiast niewielką ilość węglowodanów sprawi, że będzie on doskonałym wyborem dla osób na diecie redukującej. 

Dodatkowym atutem tego chleba jest zastąpienie mąki płatkami owsianymi, które nie zawierają glutenu. Podkreślamy jednak, że choć same w sobie płatki owsiane glutenu nie zawierają, to jednak mogą one zostać nim zanieczyszczone przez kontakt z innymi zbożami.

SKŁADNIKI

  • 3 duże jajka
  • pół kilograma twarogu
  • pół kilograma płatków owsianych
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników (można również użyć blendera).
  • Ciasto przekładamy do formy i pieczemy okoły 1 godziny w 170 stopniach.
Twaróg - jadalne białe złoto
Kinga Goldstein