Najprostszy przepis na nocny chleb z otrębami. Upieczesz go w garnku
Dieta wegetariańska
Nie ma to jak świeży domowy chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak zrobić taki chleb w piekarniku? Wystarczy skorzystać z tego łatwego i sprawdzonego przepisu. Pyszny chleb otrębowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Jest uniwersalny i pasuje do prawie każdej potrawy. Poznajcie najłatwiejszy przepis na chleb pieczony w garnku.
Nocny chleb z otrębami – składniki
Do przygotowania ciasta, z którego formuje się bochenek, potrzebne są łatwo dostępne i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc chleb można robić bez względu na pogodę za oknem. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- mąka pszenna
- otręby żytnie
- woda
- suche drożdże
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier
Jak zrobić nocny chleb z otrębami?
To najłatwiejszy przepis na smakowity domowy chleb z otrębami żytnimi. Piecze się go w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma piękny kształt. Przygotowania ciasta nie jest trudne, ale wymaga czasu. To chleb na drożdżach, więc ciasto powinno dobrze wyrosnąć, zanim uformuje się z niego apetyczny bochenek.
Przepis na chleb z otrębami żytnimi nie jest skomplikowany. Ciasto chlebowe można zrobić wieczorem, ponieważ powinno wyrastać przez osiem godzin w lodówce. Następnego dnia rano wystarczy upiec pyszny domowy chleb.
Przepis na nocny chleb wzbogacony otrębami składa się z kilku łatwych kroków:
- 1. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z dodatkiem otrębów żytnich
- 2. krok – odstawienie do wyrośnięcia na 8 godzin
- 3. krok – uformowanie bochenka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – przełożenie chleba do nagrzanego żeliwnego garnka
- 4. krok – upieczenie nocnego chleba z otrębami w piekarniku
Jak podawać nocny chleb z otrębami?
Pyszny domowy chleb z otrębami żytnimi, który piecze się w garnku, jest uniwersalny. Dzięki dostępności składników można go robić przez cały rok. Ma wyjątkowo dobry smak, jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku.
Nocny chleb z garnka to doskonała baza do kanapek. Pysznie smakuje jako dodatek do zup czy gulaszy. Można przygotować z niego doskonałe przekąski. Kiedy straci nieco świeżości, warto zrobić z niego grzanki. Pokrojone w kostkę wzbogacą sałatki.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej typ 750
- 2 szklanki letniej wody
- 100 g otrąb żytnich
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić. Uformować bochenek wielkości garnka, w którym będzie się piekł, i ułożyć na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
- Do piekarnika wstawić żeliwny garnek z przykrywką. Nagrzać do temperatury 240 stopni C.
- Ostrożnie wyjąć garnek z piekarnika i włożyć do niego chleb razem z papierem do pieczenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 35 minut.
- Zdjąć pokrywkę i dopiekać chleb około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.