Najprostszy przepis na nocny chleb z otrębami. Upieczesz go w garnku

nocny chleb z otrębami
Autor: Shutterstock Nocny chleb z otrębami jest chrupiący z zewnątrz, a w środku cudownie miękki.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Nie ma to jak świeży domowy chleb z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak zrobić taki chleb w piekarniku? Wystarczy skorzystać z tego łatwego i sprawdzonego przepisu. Pyszny chleb otrębowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Jest uniwersalny i pasuje do prawie każdej potrawy. Poznajcie najłatwiejszy przepis na chleb pieczony w garnku.

Nocny chleb z otrębami – składniki

Do przygotowania ciasta, z którego formuje się bochenek, potrzebne są łatwo dostępne i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc chleb można robić bez względu na pogodę za oknem. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • otręby żytnie
  • woda
  • suche drożdże
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cukier

Jak zrobić nocny chleb z otrębami?

To najłatwiejszy przepis na smakowity domowy chleb z otrębami żytnimi. Piecze się go w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma piękny kształt. Przygotowania ciasta nie jest trudne, ale wymaga czasu. To chleb na drożdżach, więc ciasto powinno dobrze wyrosnąć, zanim uformuje się z niego apetyczny bochenek.

Przepis na chleb z otrębami żytnimi nie jest skomplikowany. Ciasto chlebowe można zrobić wieczorem, ponieważ powinno wyrastać przez osiem godzin w lodówce. Następnego dnia rano wystarczy upiec pyszny domowy chleb.

Przepis na nocny chleb wzbogacony otrębami składa się z kilku łatwych kroków:

  • 1. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z dodatkiem otrębów żytnich
  • 2. krok – odstawienie do wyrośnięcia na 8 godzin
  • 3. krok – uformowanie bochenka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie chleba do nagrzanego żeliwnego garnka
  • 4. krok – upieczenie nocnego chleba z otrębami w piekarniku

Jak podawać nocny chleb z otrębami?

Pyszny domowy chleb z otrębami żytnimi, który piecze się w garnku, jest uniwersalny. Dzięki dostępności składników można go robić przez cały rok. Ma wyjątkowo dobry smak, jest chrupiący z zewnątrz i miękki w środku.

Nocny chleb z garnka to doskonała baza do kanapek. Pysznie smakuje jako dodatek do zup czy gulaszy. Można przygotować z niego doskonałe przekąski. Kiedy straci nieco świeżości, warto zrobić z niego grzanki. Pokrojone w kostkę wzbogacą sałatki.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 2 szklanki letniej wody
  • 100 g otrąb żytnich
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić. Uformować bochenek wielkości garnka, w którym będzie się piekł, i ułożyć na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Do piekarnika wstawić żeliwny garnek z przykrywką. Nagrzać do temperatury 240 stopni C.
  • Ostrożnie wyjąć garnek z piekarnika i włożyć do niego chleb razem z papierem do pieczenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 35 minut.
  • Zdjąć pokrywkę i dopiekać chleb około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej