Najlepsze bułki, jakie upieczesz w tym roku. Sekret tkwi w brązowym maśle
Pyszne i proste słodkie bułeczki to idealny pomysł na smakowite śniadanie. Tym razem jednak cynamonek, wybierz te przepyszne bułeczki z brązowym masłem i orzechami. Wychodzą miękkie, pachnące i całkowicie uzależniające. Kiedy raz spróbujesz, zawsze będziesz je robić!
i
Dieta wegetariańska
Miękkie bułeczki z orzechami. Idealne na śniadanie
Aromatyczne i proste śniadanie? Te przepyszne bułeczki z brązowym masłem i orzechami to przepis, który podbija serca. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Nie potrzebujemy do nich masy składników, by je przygotować, a ich smak i aromat jest tego naprawdę warty.
Choć może się wydawać, że jest to niewielki punkt, to brązowienie masła wydobędzie z niego niesamowity aromat, w którym zakochają się wszyscy. Wystarczy kilka minut, by je przygotować, a całkowicie odmieni to smak naszych bułeczek.
Czy da się bardziej "deserowo"? Wystarczą te zmiany
Jeśli chcemy, by całość była "bardziej deserowa" możemy na przykład przed posypaniem wymieszać nasze orzechy z łyżką cukru trzcinowego. Ciekawym pomysłem będzie również dodatek łyżeczki cynamonu do ciasta. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszych preferencji.
Jeśli chcemy by nasze bułeczki były supermięciutkie, wystarczy, że po upieczeniu przykryjemy je na 5 minut czystą ściereczką. Skórka wtedy zmięknie, a całość będzie przypominała mięciutką chmurkę. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI
- Brązowe masło:
- 120 g masła
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g brązowego masła (reszta zostanie do posmarowania)
- Dodatki:
- 80–100 g posiekanych orzechów
- 1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło podgrzewamy na małym ogniu, aż przestanie syczeć i pojawią się na nim brązowe punkty.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Dodajemy mleko, jajko i 80 g brązowego masła.
- Całość wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte bułeczki dzielimy na 12 części.
- Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce.
- Smarujemy masłem i posypujemy orzechami.
- Przykrywamy i odstawiamy na około 25 minut.
- Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
- Jeśli jeszcze zostało nam masło, smarujemy nim po wyciągnięciu bułeczek.