Najlepsze bułki, jakie upieczesz w tym roku. Sekret tkwi w brązowym maśle

2025-12-10 9:41

Pyszne i proste słodkie bułeczki to idealny pomysł na smakowite śniadanie. Tym razem jednak cynamonek, wybierz te przepyszne bułeczki z brązowym masłem i orzechami. Wychodzą miękkie, pachnące i całkowicie uzależniające. Kiedy raz spróbujesz, zawsze będziesz je robić!

Najlepsze bułki, jakie upieczesz w tym roku. Sekret tkwi w brązowym maśle

i

Autor: New Africa/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Miękkie bułeczki z orzechami. Idealne na śniadanie

Aromatyczne i proste śniadanie? Te przepyszne bułeczki z brązowym masłem i orzechami to przepis, który podbija serca. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Nie potrzebujemy do nich masy składników, by je przygotować, a ich smak i aromat jest tego naprawdę warty.

Choć może się wydawać, że jest to niewielki punkt, to brązowienie masła wydobędzie z niego niesamowity aromat, w którym zakochają się wszyscy. Wystarczy kilka minut, by je przygotować, a całkowicie odmieni to smak naszych bułeczek.

Czy da się bardziej "deserowo"? Wystarczą te zmiany

Jeśli chcemy, by całość była "bardziej deserowa" możemy na przykład przed posypaniem wymieszać nasze orzechy z łyżką cukru trzcinowego. Ciekawym pomysłem będzie również dodatek łyżeczki cynamonu do ciasta. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszych preferencji.

Jeśli chcemy by nasze bułeczki były supermięciutkie, wystarczy, że po upieczeniu przykryjemy je na 5 minut czystą ściereczką. Skórka wtedy zmięknie, a całość będzie przypominała mięciutką chmurkę. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.

SKŁADNIKI

  • Brązowe masło:
  • 120 g masła
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g brązowego masła (reszta zostanie do posmarowania)
  • Dodatki:
  • 80–100 g posiekanych orzechów
  • 1 jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło podgrzewamy na małym ogniu, aż przestanie syczeć i pojawią się na nim brązowe punkty.
  • Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
  • Dodajemy mleko, jajko i 80 g brązowego masła.
  • Całość wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte bułeczki dzielimy na 12 części.
  • Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce.
  • Smarujemy masłem i posypujemy orzechami.
  • Przykrywamy i odstawiamy na około 25 minut.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
  • Jeśli jeszcze zostało nam masło, smarujemy nim po wyciągnięciu bułeczek.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...