Na śniadanie, po treningu czy na kolację? Ta owsianka sprawdzi się idealnie

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na ciekawe śniadanie albo słodką przekąskę, po której nie będziesz mieć dużych wyrzutów sumienia? Wypróbuj ten przepis na owsiankę z syropem klonowym i brązowym cukrem. To idealny sposób na ciekawe danie, które zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego, a przy okazji nie zaprzepaści diety.
Prosta owsianka z kilku składników. Idealna nie tylko na śniadanie
Owsianka z syropem klonowym to idealny sposób na śniadanie, drugie śniadanie czy słodką przekąskę. Jest niezwykle proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by ją przygotować, a efekty będą zachwycające.
Dodatek brązowego cukru i syropu klonowego nada naszej owsiance ciekawego aromatu i głębi smaku. Same w sobie płatki owsiane są po brzegi wypełnione błonnikiem, który nie tylko nasyci nas na długi czas, ale również sprzyja zdrowi serca.
Co więcej, to danie można łatwo modyfikować. Możemy dodać do niego zarówno świeże, jak i suszone owoce. Świetnie sprawdzą się tu również takie przyprawy jak cynamon, wanilia czy gałka muszkatołowa. Możemy również dodać takie orzechy czy nasiona jak migdały, chia lub orzechy włoskie.
Owsianka, choć głównie kojarzona ze śniadaniem, może być przekąską na różne pory dnia. Świetnie smakuje i jest prosta oraz szybka w przygotowaniu. Dzięki temu jest przysmakiem, który sprawdzi się niezależnie od dnia i godziny. Jeśli więc szukasz zdrowej i smacznej przekąski - ta sprawdzi się idealnie.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- ewentualne dodatki: banan, orzechy, cynamon, jagody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
- Dodajemy płatki owsiane.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia.
- Dodajemy syrop klonowy i cukier.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do miski i dodajemy ulubione dodatki.