Maślane brioszki
2021-03-29
średni
40 min
4
Maślane brioszki są idealne na śniadanie. Najlepiej jeść je z konfiturami domowej roboty. Przygotowanie maślanych brioszek nie jest trudne. Natomiast trudno kupić brioszki dobrej jakości. Warto zatem upiec je samemu, prosto na niedzielne śniadanie.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Domowa produkcja żywności". Obejrzyj film, z którego dowiesz się, co jeszcze zawiera poradnik.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- 4 łyżki miękkiego masła
- żółtko do posmarowania wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku lekko podgrzej mleko, cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrabiaj, aby było jednolite i gładkie.
- Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na kilka porcji, uformuj bułeczki. Ułóż broszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.
- Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20–25 minut.