Łatwy przepis na chleb na twarogu. Chrupiąca skórka i miękki środek

chleb na twarogu
Autor: Shutterstock Chleb na twarogu jest łatwy, pyszny i chrupiący.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny i łatwy chleb na twarogu to idealna baza do kanapek. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Dzięki dodatkowi suszonych ziół smakuje obłędnie i ma wyjątkowy aromat. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników to tylko kilka niedrogich produktów. Jak więc zrobić dobry domowy chleb na twarogu? Poznajcie sprawdzony przepis.

Chleb na twarogu – składniki

Do przygotowania ciasta chlebowego wykorzystuje się proste składniki. Ich cena nie jest wygórowana i wszystkie dostępne są bez względu na porę roku. Ciasto rośnie na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały i nabrały temperatury pokojowej.

Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Czy chleb na twarogu jest zdrowy?

Pyszny domowy chleb z dodatkiem białego sera jest nie tylko pyszny i ma chrupiącą skórkę. To zdrowe pieczywo, które bogate jest w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Kromka chleba na twarogu zawiera wapń i fosfor oraz witaminę D. Chleb jest też źródłem białka.

Jak zrobić chleb na twarogu?

Przepis na chleb twarogowy nie jest skomplikowany. Przygotowanie ciasta i upieczenie chrupiącego bochenka jest łatwe. Zajmuje jednak trochę czasu, ponieważ chleb wyrasta na drożdżach.

Jak więc zrobić pyszny domowy chleb z dodatkiem twarogu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu doskonały chleb uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z dodatkiem twarogu
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie ciasta do koszyka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie chleba na twarogu w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu

W jakiej temperaturze piec chleb z sera białego?

Domowy chleb na twarogu przygotowany według tego prostego przepisu piecze się w garnku żeliwnym w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym. Garnek należy nagrzać razem z piekarnikiem, a następnie ostrożnie przełożyć do niego chleb i przykryć pokrywką. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa pół godziny. Po tym czasie zdejmuje się pokrywkę i dopieka chleb kolejne pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać kilka łyżek wody. Wsypać 1 łyżkę mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać mąkę, sól, oregano i czosnek niedźwiedzi. Wlać zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wymieszać i wyrobić ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Koszyk do wyrastania pieczywa lub miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można naciąć i posypać ziarnami.
  • Do piekarnika wstawić żeliwny garnek. Rozgrzać do 200 stopni C.
  • Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika i przełożyć do niego ciasto razem z papierem do pieczenia.
  • Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
  • Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej