Łatwy przepis na chleb na twarogu. Chrupiąca skórka i miękki środek
Dieta wegetariańska
Pyszny i łatwy chleb na twarogu to idealna baza do kanapek. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Dzięki dodatkowi suszonych ziół smakuje obłędnie i ma wyjątkowy aromat. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników to tylko kilka niedrogich produktów. Jak więc zrobić dobry domowy chleb na twarogu? Poznajcie sprawdzony przepis.
Chleb na twarogu – składniki
Do przygotowania ciasta chlebowego wykorzystuje się proste składniki. Ich cena nie jest wygórowana i wszystkie dostępne są bez względu na porę roku. Ciasto rośnie na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały i nabrały temperatury pokojowej.
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna chlebowa
- twaróg półtłusty
- woda
- świeże drożdże
- olej
- przyprawy – czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i cukier
Czy chleb na twarogu jest zdrowy?
Pyszny domowy chleb z dodatkiem białego sera jest nie tylko pyszny i ma chrupiącą skórkę. To zdrowe pieczywo, które bogate jest w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Kromka chleba na twarogu zawiera wapń i fosfor oraz witaminę D. Chleb jest też źródłem białka.
Jak zrobić chleb na twarogu?
Przepis na chleb twarogowy nie jest skomplikowany. Przygotowanie ciasta i upieczenie chrupiącego bochenka jest łatwe. Zajmuje jednak trochę czasu, ponieważ chleb wyrasta na drożdżach.
Jak więc zrobić pyszny domowy chleb z dodatkiem twarogu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu doskonały chleb uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z dodatkiem twarogu
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 4. krok – przełożenie ciasta do koszyka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie chleba na twarogu w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu
W jakiej temperaturze piec chleb z sera białego?
Domowy chleb na twarogu przygotowany według tego prostego przepisu piecze się w garnku żeliwnym w piekarniku lub naczyniu żaroodpornym. Garnek należy nagrzać razem z piekarnikiem, a następnie ostrożnie przełożyć do niego chleb i przykryć pokrywką. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa pół godziny. Po tym czasie zdejmuje się pokrywkę i dopieka chleb kolejne pół godziny.
SKŁADNIKI
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 500 ml ciepłej wody
- 250 g półtłustego twarogu
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać kilka łyżek wody. Wsypać 1 łyżkę mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać mąkę, sól, oregano i czosnek niedźwiedzi. Wlać zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wymieszać i wyrobić ciasto.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Koszyk do wyrastania pieczywa lub miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można naciąć i posypać ziarnami.
- Do piekarnika wstawić żeliwny garnek. Rozgrzać do 200 stopni C.
- Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika i przełożyć do niego ciasto razem z papierem do pieczenia.
- Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.