Kulinarne połączenie, którego nikt się nie spodziewał. Bliski Wschód do pary z kuchnią regionalną
Połączenie kuchni Bliskiego Wschodu z Wielopolskim przysmakiem. To danie zachwyca swoją prostotą i niesamowitym smakiem, a jego przygotowanie nie powinno sprawiać większych problemów. Szakszuka z gzikiem to nowy śniadaniowy hit. Tego trzeba spróbować.
i
Dieta wegetariańska
Szakszuka z twistem. To danie każdy pokocha
Szakuszka cieszy się popularnością na całym świecie. To przepyszne danie śniadaniowe, które zachwyca swoją prostotą oraz niezwykłym aromatem. Wystarczy kilka składników, by przygotować zachwycające śniadanie. Tym razem dodamy jednak do tego przepisu wielkopolski skręt.
Szakszuka z gzikiem to klasyka kuchni Bliskiego Wschodu do pary z uwielbianym w Poznaniu (i nie tylko) dodatkiem. To idealny kontrast. Pełne smaku gorące pomidory z jajkami do pary z chłodnym, kremowym gzikiem to prawdziwa magia przy której zbytnio się nie narobimy.
Smak, który zachwyca. Wystarczy kilka chwil
Choć świetnie będzie smakowała sama to jednak najlepiej ją podawać z pajdą chleba lub... ziemniakami z wody - TAK, to naprawdę działa. Prosty sposób na naprawdę aromatyczne danie, które szybko podbija serca. Wystarczy kilka chwil.
To śniadanie robi u mnie furorę. Zawsze musze szykować na górkę, bo znika zanim wszyscy zdążą dobrze usiąść do stołu. Wypróbuj ten przepis a na pewno się nie zawiedziesz. Naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
- Szakszuka:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki lub chilli
- sól, pieprz
- 4 jajka
- Gzik:
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
- sól
- dużo szczypiorku
- odrobina czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Podsmażamy posiekaną cebulę.
- Dodajemy paprykę.
- Dorzucamy czosnek i przyprawy.
- Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pomidory i doprawiamy.
- Całość dusimy około 15 minut.
- Łyżką robimy wgłębienia i wbijamy jajka.
- Przykrywamy i gotujemy, aż się zetną.
- twaróg rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy śmietanę, sól i szczypiorek.
- Mieszamy dokładnie.
- Na gotową szakszukę układamy kleksy gziku.