Kiedy zbliżają się święta, na śniadanie podaję ten omlet. Jego piernikowy aromat budzi całą rodzinę

2025-12-05 12:59

Kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza i brakuje słońca, mamy większą ochotę na sycące śniadania na ciepło. Właśnie teraz, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, warto przyrządzić znakomity omlet cesarski o smaku piernika. Takie śniadanie zachwyci smakiem, doda energii i wprowadzi w świąteczny nastrój. Zobaczcie, jak zrobić w domu omlet cesarski piernikowy.

piernikowy omlet cesarski

i

Autor: Kelisa90/ Shutterstock W zimowe poranki na śniadanie podaj ten aromatyczny omlet. Znika z talerzy w okamgnieniu.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Czym jest omlet cesarski?

Przepis na omlet cesarski, znany również pod nazwą Kaiserschmarrn, pochodzi z Austrii. To słodkie danie, które charakteryzuje się oryginalnym wyglądem i ciekawym przygotowaniem. Nie podaje się go w całości, jak klasyczny omlet. Jeszcze w czasie smażenia jest rozrywany na małe i nieregularne kawałki. Jest słodki i puszysty, ponieważ ciasto przygotowuje się z ubitych na sztywną pianę białek. Tradycyjnie podawany jest oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem sosu jabłkowego, powideł śliwkowych lub kompotu z owoców. W okresie przedświątecznym warto przygotować go w aromatycznej odsłonie. Z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje wyśmienicie i wprowadza w świąteczny nastrój.

Z czego zrobić piernikowy omlet cesarski?

Aby przyrządzić pełen smaku i świątecznego aromatu omlet cesarski, potrzebne są podstawowe produkty. Mimo że przepis pochodzi z kuchni austriackiej, wszystkie składniki można z łatwością kupić w polskich sklepach. Właśnie teraz są dostępne w promocyjnych cenach.

Lista składników, które niezbędne są do usmażenia piernikowego omletu cesarskiego, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, szczypta soli
  • składniki mokre – jajka, mleko, roztopione masło
  • przyprawy i dodatki – cynamon, przyprawa do piernika, kakao, ekstrakt waniliowy
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić piernikowy omlet cesarski?

Wyborny omlet cesarski o smaku piernika to pomysł na śniadanie w okresie przedświątecznym. Jest pyszny, idealnie słodki i znika z talerzy błyskawicznie. Dodaje energii i poprawia humor. Przepis na omlet cesarski piernikowy nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy 20 minut, aby zaserwować rodzinie takie wyśmienite śniadanie w klimacie świąt Bożego Narodzenia.

Jak więc usmażyć piernikowy omlet cesarski? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe zadanie, które zawsze wychodzi. Przestrzegając wszystkich zaleceń podanych w przepisie, cesarski omlet o smaku piernika uda się i oczaruje smakiem całą rodzinę. Z proporcji podanych w przepisie wychodzą dwa piernikowe omlety cesarskie.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie żółtek z cukrem i ekstraktem waniliowym
  • 3. krok – połączenie masy z suchymi składnikami, mlekiem i masłem
  • 4. krok – usmażenie omletów cesarskich piernikowych na patelni

SKŁADNIKI

  • 320 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • cynamon
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z kakao i przyprawą do piernika.
  • Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasny puch.
  • Na przemian wlewać mleko i wsypywać suche składniki. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Na większej patelni roztopić 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju. Wlać połowę ciasta, rozprowadzając je po powierzchni patelni.
  • Patelnię przykryć i smażyć około 8 minut, aż wierzch będzie ścięty, a spód zacznie się rumienić.
  • Zdjąć pokrywkę, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Następnie za pomocą dwóch widelców podzielić na mniejsze kawałki. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet.
  • Podawać na śniadanie oprószony cukrem pudrem i cynamonem z dodatkiem powideł śliwkowych.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...