Kiedy zbliżają się święta, na śniadanie podaję ten omlet. Jego piernikowy aromat budzi całą rodzinę
Kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza i brakuje słońca, mamy większą ochotę na sycące śniadania na ciepło. Właśnie teraz, tuż przed świętami Bożego Narodzenia, warto przyrządzić znakomity omlet cesarski o smaku piernika. Takie śniadanie zachwyci smakiem, doda energii i wprowadzi w świąteczny nastrój. Zobaczcie, jak zrobić w domu omlet cesarski piernikowy.
i
Dieta wegetariańska
Czym jest omlet cesarski?
Przepis na omlet cesarski, znany również pod nazwą Kaiserschmarrn, pochodzi z Austrii. To słodkie danie, które charakteryzuje się oryginalnym wyglądem i ciekawym przygotowaniem. Nie podaje się go w całości, jak klasyczny omlet. Jeszcze w czasie smażenia jest rozrywany na małe i nieregularne kawałki. Jest słodki i puszysty, ponieważ ciasto przygotowuje się z ubitych na sztywną pianę białek. Tradycyjnie podawany jest oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem sosu jabłkowego, powideł śliwkowych lub kompotu z owoców. W okresie przedświątecznym warto przygotować go w aromatycznej odsłonie. Z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje wyśmienicie i wprowadza w świąteczny nastrój.
Z czego zrobić piernikowy omlet cesarski?
Aby przyrządzić pełen smaku i świątecznego aromatu omlet cesarski, potrzebne są podstawowe produkty. Mimo że przepis pochodzi z kuchni austriackiej, wszystkie składniki można z łatwością kupić w polskich sklepach. Właśnie teraz są dostępne w promocyjnych cenach.
Lista składników, które niezbędne są do usmażenia piernikowego omletu cesarskiego, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?
- składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, szczypta soli
- składniki mokre – jajka, mleko, roztopione masło
- przyprawy i dodatki – cynamon, przyprawa do piernika, kakao, ekstrakt waniliowy
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić piernikowy omlet cesarski?
Wyborny omlet cesarski o smaku piernika to pomysł na śniadanie w okresie przedświątecznym. Jest pyszny, idealnie słodki i znika z talerzy błyskawicznie. Dodaje energii i poprawia humor. Przepis na omlet cesarski piernikowy nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy 20 minut, aby zaserwować rodzinie takie wyśmienite śniadanie w klimacie świąt Bożego Narodzenia.
Jak więc usmażyć piernikowy omlet cesarski? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe zadanie, które zawsze wychodzi. Przestrzegając wszystkich zaleceń podanych w przepisie, cesarski omlet o smaku piernika uda się i oczaruje smakiem całą rodzinę. Z proporcji podanych w przepisie wychodzą dwa piernikowe omlety cesarskie.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie żółtek z cukrem i ekstraktem waniliowym
- 3. krok – połączenie masy z suchymi składnikami, mlekiem i masłem
- 4. krok – usmażenie omletów cesarskich piernikowych na patelni
SKŁADNIKI
- 320 ml mleka
- 230 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- masło klarowane lub olej do smażenia
- dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- cynamon
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z kakao i przyprawą do piernika.
- Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasny puch.
- Na przemian wlewać mleko i wsypywać suche składniki. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Na większej patelni roztopić 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju. Wlać połowę ciasta, rozprowadzając je po powierzchni patelni.
- Patelnię przykryć i smażyć około 8 minut, aż wierzch będzie ścięty, a spód zacznie się rumienić.
- Zdjąć pokrywkę, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Następnie za pomocą dwóch widelców podzielić na mniejsze kawałki. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet.
- Podawać na śniadanie oprószony cukrem pudrem i cynamonem z dodatkiem powideł śliwkowych.