Keto bułeczki. Prosty przepis na dietetyczne pieczywo

keto bułeczki
Autor: Shutterstock Jak zrobić keto bułeczki? Oto sprawdzony przepis na domowe pieczywo bez węglowodanów.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dieta keto wyklucza spożywanie niektórych produktów. Ten sposób odżywania ma na celu ograniczenie węglowodanów, więc jednym z nich jest pieczywo. Jednak nic straconego. Z tym prostym i szybkim przepisem można upiec niskowęglowodanowe keto bułeczki. Są nie tylko smaczne, ale i mają mało kalorii. Zobaczcie, jak zrobić keto bułeczki.

Z czego zrobić keto bułeczki?

Aby zrobić pyszne domowe keto bułeczki, potrzebne są składniki, które można kupić w większych sklepach. Oferują je także sklepy internetowe i ze zdrową żywnością. Na liście składników znalazło się pięć składników oraz sól. Nie są to produkty sezonowe, więc pyszne keto bułeczki można piec przez cały rok. Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia ketogenicznych bułeczek?

Jak zrobić keto bułeczki?

Smaczne bułeczki niskowęglowodanowe robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Przygotowanie ciasta to tylko kilka minut. Do twarogu należy dodać jajka, mielone siemię lniane, pestki słonecznika, proszek do pieczenia i sól. Najpierw składniki miesza się, a następnie wyrabia dłońmi. Sprawdzi się też mikser z hakiem do wyrabiania ciasta. Kiedy składniki połączą się w gładkie i zwarte ciasto, należy podzielić je na równe porcje. Z każdej z nich formuje się okrągłą bułeczkę. Wierzch można posypać odrobiną sezamu.

Jak upiec keto bułeczki?

Pieczenie keto bułeczek jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wykorzystanie beztłuszczowej frytkownicy. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni C. Bułeczki pieką się pół godziny. Drugim sposobem na upieczenie keto bułeczek jest tradycyjny piekarnik. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C i piec około 35 minut.

Z czym podawać keto bułeczki?

Bułeczki o niskiej zawartości węglowodanów to pomysł na dietetyczny zamiennik pieczywa. Mogą wcinać je nie tylko ci, którzy są na diecie odchudzającej. Bułeczki będą smakować wszystkim. Są miękkie i zachowują świeżość nawet następnego dnia. Pysznie smakują jako baza do kanapek, dodatek do sałatek czy dań obiadowych i zup.

SKŁADNIKI

  • 250 g tłustego twarogu
  • 100 g odtłuszczonego zmielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wbić jajka i wsypać zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia i pestki słonecznika oraz sól. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić dłońmi lub mikserem aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 5 równych porcji i uformować z nich kulki.
  • Bułeczki piec w beztłuszczowej frytkownicy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Można upiec je też w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Cudowne SIEMIĘ LNIANE - do picia, na włosy i skórę, zamiast jajka
Anna Szulc-Górska
więcej