Kanapka Reuben to idealny pomysł na sycący lunch. Amerykanie ją kochają

2025-03-26 11:10

Kanapka Reubena cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. I nic w tym dziwnego. W niej bowiem znajdziemy pastrami, kiszoną kapustę i ser szwajcarski. Jest to idealny pomysł na przepyszne drugie śniadanie lub kolację.

Kanapka Reuben to idealny pomysł na sycący lunch. Amerykanie ją kochają

i

Autor: Shutterstock.com Kanapka Reuben to idealny pomysł na sycący lunch. Amerykanie ją kochają
łatwy
5 min
2

Klasyka kuchni amerykańskiej. Ta kanapka zachwyca

Kanapka Reubena to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni delikatesowej. Nie da się jednak ukryć, że jest ona jedną z najbardziej kultowych kanapek na świecie. Jej powstanie jest jednak tajemnicą i nie można ze stuprocentową pewnością powiedzieć kiedy, gdzie i przez kogo została wymyślona. Bez względu na to jednak stała się ona kultowym elementem amerykańskiej kuchni.

Łączy ona w sobie słony smak pastrami, kwaśność kiszonej kapusty, kremową konsystencję roztopionego sera i słodko-pikantny sos. Wszystko to w jednej kanapce sprawia, że jest ona kontrastująca, a jednocześnie harmonijna. 

Niby kanapka, a jednak danie. Istnieje kilka wariantów

Nie da się ukryć, że ta kanapka jest naprawdę solidna, dzięki czemu sprawdza się jako pełnoprawne danie. Często podaje się ją z chipsami lub kiszonym ogórkiem i frytkami. Co ciekawe istnieje kilka wariantów tej kanapki. Najczęściej wymienia się:

  • Rachel Sandwich – zamiast pastrami używa się indyka, a kiszona kapusta jest zastępowana colesławem.
  • West Coast Reuben – wersja z awokado i pomidorami.
  • Kosher Reuben – bez sera

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba żytniego
  • 200 g pastrami
  • 100 g kiszonej odsączonej kapusty 
  • 4 plastry sera szwajcarskiego
  • 2 łyżki sosu tysiąca wysp
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odsączamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, delikatnie przepłukujemy wodą.
  • Na każdą kromkę nakładamy sos.
  • Na dwie kromki kładziemy po plastrze sera, pastrami, kiszoną kapustę i kolejny plaster sera.
  • Przykrywamy drugą kromką chleba.
  • Patelnie rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło.
  • Kanapki smażymy z obu stron przez ok. 4 minuty, aż chleb będzie złocisty.
  • Kanapkę przekrawamy na pół i podajemy na ciepło.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...