Kanapka Reuben to idealny pomysł na sycący lunch. Amerykanie ją kochają

Kanapka Reubena cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. I nic w tym dziwnego. W niej bowiem znajdziemy pastrami, kiszoną kapustę i ser szwajcarski. Jest to idealny pomysł na przepyszne drugie śniadanie lub kolację.
Klasyka kuchni amerykańskiej. Ta kanapka zachwyca
Kanapka Reubena to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni delikatesowej. Nie da się jednak ukryć, że jest ona jedną z najbardziej kultowych kanapek na świecie. Jej powstanie jest jednak tajemnicą i nie można ze stuprocentową pewnością powiedzieć kiedy, gdzie i przez kogo została wymyślona. Bez względu na to jednak stała się ona kultowym elementem amerykańskiej kuchni.
Łączy ona w sobie słony smak pastrami, kwaśność kiszonej kapusty, kremową konsystencję roztopionego sera i słodko-pikantny sos. Wszystko to w jednej kanapce sprawia, że jest ona kontrastująca, a jednocześnie harmonijna.
Niby kanapka, a jednak danie. Istnieje kilka wariantów
Nie da się ukryć, że ta kanapka jest naprawdę solidna, dzięki czemu sprawdza się jako pełnoprawne danie. Często podaje się ją z chipsami lub kiszonym ogórkiem i frytkami. Co ciekawe istnieje kilka wariantów tej kanapki. Najczęściej wymienia się:
- Rachel Sandwich – zamiast pastrami używa się indyka, a kiszona kapusta jest zastępowana colesławem.
- West Coast Reuben – wersja z awokado i pomidorami.
- Kosher Reuben – bez sera
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba żytniego
- 200 g pastrami
- 100 g kiszonej odsączonej kapusty
- 4 plastry sera szwajcarskiego
- 2 łyżki sosu tysiąca wysp
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odsączamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, delikatnie przepłukujemy wodą.
- Na każdą kromkę nakładamy sos.
- Na dwie kromki kładziemy po plastrze sera, pastrami, kiszoną kapustę i kolejny plaster sera.
- Przykrywamy drugą kromką chleba.
- Patelnie rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło.
- Kanapki smażymy z obu stron przez ok. 4 minuty, aż chleb będzie złocisty.
- Kanapkę przekrawamy na pół i podajemy na ciepło.