Kanapka Reuben to idealny pomysł na sycący lunch. Amerykanie ją kochają
Kanapka Reubena cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. I nic w tym dziwnego. W niej bowiem znajdziemy pastrami, kiszoną kapustę i ser szwajcarski. Jest to idealny pomysł na przepyszne drugie śniadanie lub kolację.
i
Klasyka kuchni amerykańskiej. Ta kanapka zachwyca
Kanapka Reubena to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni delikatesowej. Nie da się jednak ukryć, że jest ona jedną z najbardziej kultowych kanapek na świecie. Jej powstanie jest jednak tajemnicą i nie można ze stuprocentową pewnością powiedzieć kiedy, gdzie i przez kogo została wymyślona. Bez względu na to jednak stała się ona kultowym elementem amerykańskiej kuchni.
Łączy ona w sobie słony smak pastrami, kwaśność kiszonej kapusty, kremową konsystencję roztopionego sera i słodko-pikantny sos. Wszystko to w jednej kanapce sprawia, że jest ona kontrastująca, a jednocześnie harmonijna.
Niby kanapka, a jednak danie. Istnieje kilka wariantów
Nie da się ukryć, że ta kanapka jest naprawdę solidna, dzięki czemu sprawdza się jako pełnoprawne danie. Często podaje się ją z chipsami lub kiszonym ogórkiem i frytkami. Co ciekawe istnieje kilka wariantów tej kanapki. Najczęściej wymienia się:
- Rachel Sandwich – zamiast pastrami używa się indyka, a kiszona kapusta jest zastępowana colesławem.
- West Coast Reuben – wersja z awokado i pomidorami.
- Kosher Reuben – bez sera
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba żytniego
- 200 g pastrami
- 100 g kiszonej odsączonej kapusty
- 4 plastry sera szwajcarskiego
- 2 łyżki sosu tysiąca wysp
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odsączamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, delikatnie przepłukujemy wodą.
- Na każdą kromkę nakładamy sos.
- Na dwie kromki kładziemy po plastrze sera, pastrami, kiszoną kapustę i kolejny plaster sera.
- Przykrywamy drugą kromką chleba.
- Patelnie rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło.
- Kanapki smażymy z obu stron przez ok. 4 minuty, aż chleb będzie złocisty.
- Kanapkę przekrawamy na pół i podajemy na ciepło.