Już więcej nie kupisz bułek w piekarni. Z tym przepisem zrobisz je na piątkę z plusem
Dieta wegetariańska
Są pyszne i puszyste. Robi się je łatwo i w miarę szybko. Świetnie smakują na śniadanie i można wykorzystać je do burgerów. Domowe bułeczki z dodatkiem aromatycznego sezamu, bo to o nich właśnie mowa, smakują zawsze i każdemu. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie, jak zrobić obłędne bułeczki śniadaniowe z sezamem.
Bułeczki z sezamem – składniki
Bułki sezamowe, które pysznie smakują na śniadanie i nie tylko, robi się z prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach. Ciasto na bułeczki wyrasta na drożdżach, więc aby się udały, należy przestrzegać kilku zasad. Składniki, które wymagają chłodzenia, trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, a mleko powinno być podgrzane. Dzięki temu ciasto drożdżowe na bułeczki sezamowe pięknie wyrośnie.
Z czego więc zrobić znakomite bułeczki z sezamem? Na liście składników znalazło się kilka niedrogich i łatwo dostępnych produktów, takich jak:
- mąka pszenna
- świeże drożdże
- mleko
- masło
- jajka
- cukier
- sól
- sezam
Jaki sezam do bułek?
W tym sprawdzonym przepisie na puszyste domowe bułeczki śniadaniowe do posypania wykorzystuje się sezam. Najlepszy jest biały sezam, który jest dobrym dodatkiem do pieczywa. Ma łagodny i lekko słodki smak. Ziarenka są miękkie i świetnie sprawdzają się jako składnik domowego chleba i bułek. Biały sezam jest także skarbnicą zdrowia i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Jak zrobić bułeczki z sezamem?
Wiele osób nie piecze w domu chleba czy bułek. Szkoda, ponieważ nie jest to aż takie trudne. Z tym sprawdzonym przepisem wyśmienite bułeczki z dodatkiem białego sezamu udadzą się już za pierwszym razem. Przygotowanie jest proste, ale trzeba pamiętać, że bułeczki rosną na drożdżach i potrzebują czasu. Składniki miesza się łyżką, a następnie wyrabia ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z hakiem do ciasta.
Jak więc robi się pyszne i cudownie puszyste bułeczki śniadaniowe z sezamem? Przygotowanie ciasta, uformowanie bułeczek i upieczenie ich w piekarniku jest łatwe i przyjemne.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta na bułeczki i odstawienie go do pierwszego wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – posmarowanie bułek jajkiem z mlekiem i posypanie sezamem
- 5. krok – upieczenie bułeczek w piekarniku
Jak piec bułeczki z sezamem?
Puszyste bułeczki z dodatkiem białego sezamu przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Zanim blacha trafi do pieca, należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki śniadaniowe z sezamem pieką się około 20 minut. W tym czasie jeszcze urosną i staną się puszyste, a sezam nada apetycznego aromatu. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu bułeczki z sezamem można serwować na śniadanie lub podawać jako dodatek do innych posiłków. Sprawdzą się też do domowych burgerów.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 35 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:- 1 jajko
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
- Mąkę przesiać z solą do miski. Dodać masło i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki i uformować kulki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie.