Już więcej nie kupisz bułek w piekarni. Z tym przepisem zrobisz je na piątkę z plusem

bułeczki z sezamem
Autor: Shutterstock Oto najłatwiejszy przepis na bułeczki z sezamem. Są idealne na śniadanie i do burgerów.
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Są pyszne i puszyste. Robi się je łatwo i w miarę szybko. Świetnie smakują na śniadanie i można wykorzystać je do burgerów. Domowe bułeczki z dodatkiem aromatycznego sezamu, bo to o nich właśnie mowa, smakują zawsze i każdemu. Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zobaczcie, jak zrobić obłędne bułeczki śniadaniowe z sezamem.

Bułeczki z sezamem – składniki

Bułki sezamowe, które pysznie smakują na śniadanie i nie tylko, robi się z prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach. Ciasto na bułeczki wyrasta na drożdżach, więc aby się udały, należy przestrzegać kilku zasad. Składniki, które wymagają chłodzenia, trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, a mleko powinno być podgrzane. Dzięki temu ciasto drożdżowe na bułeczki sezamowe pięknie wyrośnie.

Z czego więc zrobić znakomite bułeczki z sezamem? Na liście składników znalazło się kilka niedrogich i łatwo dostępnych produktów, takich jak:

Jaki sezam do bułek?

W tym sprawdzonym przepisie na puszyste domowe bułeczki śniadaniowe do posypania wykorzystuje się sezam. Najlepszy jest biały sezam, który jest dobrym dodatkiem do pieczywa. Ma łagodny i lekko słodki smak. Ziarenka są miękkie i świetnie sprawdzają się jako składnik domowego chleba i bułek. Biały sezam jest także skarbnicą zdrowia i zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Jak zrobić bułeczki z sezamem?

Wiele osób nie piecze w domu chleba czy bułek. Szkoda, ponieważ nie jest to aż takie trudne. Z tym sprawdzonym przepisem wyśmienite bułeczki z dodatkiem białego sezamu udadzą się już za pierwszym razem. Przygotowanie jest proste, ale trzeba pamiętać, że bułeczki rosną na drożdżach i potrzebują czasu. Składniki miesza się łyżką, a następnie wyrabia ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z hakiem do ciasta.

Jak więc robi się pyszne i cudownie puszyste bułeczki śniadaniowe z sezamem? Przygotowanie ciasta, uformowanie bułeczek i upieczenie ich w piekarniku jest łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na bułeczki i odstawienie go do pierwszego wyrośnięcia
  • 3. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – posmarowanie bułek jajkiem z mlekiem i posypanie sezamem
  • 5. krok – upieczenie bułeczek w piekarniku

Jak piec bułeczki z sezamem?

Puszyste bułeczki z dodatkiem białego sezamu przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Zanim blacha trafi do pieca, należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki śniadaniowe z sezamem pieką się około 20 minut. W tym czasie jeszcze urosną i staną się puszyste, a sezam nada apetycznego aromatu. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu bułeczki z sezamem można serwować na śniadanie lub podawać jako dodatek do innych posiłków. Sprawdzą się też do domowych burgerów.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 35 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać ciepłe mleko. Wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na 10 minut.
  • Mąkę przesiać z solą do miski. Dodać masło i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki i uformować kulki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej