Już nie kupuję gotowej granoli. Robię ją sama z tej zdrowej kaszy i pysznych dodatków

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Warto jeść kaszę gryczaną. To nie tylko pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Z kaszy gryczanej można przygotować smakowitą granolę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie. Przypadnie do gustu nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Idealnie sprawdzi się także na diecie. Oto prosty przepis na znakomitą i pełną zdrowia domową granolę z kaszy gryczanej.
Czy po kaszy gryczanej się chudnie?
Dietetycy zalecają, aby częściej jeść kaszę gryczaną. To dobry dodatek do obiadu, który zastępuje ziemniaki. Z kaszy gryczanej można też przygotować wiele pysznych dań jednogarnkowych, a nawet słodkie przysmaki. Na uwagę zasługuje gryczana granola. To pomysł na zdrowe śniadanie, które doda energii i dostarczy wielu prozdrowotnych składników.
Kasza gryczana jest bogata w błonnik i białko roślinne. To dobre źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Kasza gryczana reguluje poziom cukru we krwi. To również dobry produkt w czasie diety odchudzającej. Syci na wiele godzin i hamuje podjadanie między posiłkami. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jest więc bezpieczna dla osób, które zmagają się z celiakią lub alergią.
Z czym najlepiej smakuje granola?
W sklepach dostępnych jest wiele gotowych produktów śniadaniowych pod nazwą granola. Jednak ich skład może budzić wątpliwości. Pełne cukru i chemicznych dodatków granole wcale nie są takie zdrowe. Dlatego zamiast kupować i przepłacać, łatwo można zrobić pyszną domową granolę. W tym przepisie wykorzystuje się naturalne i roślinne składniki, które wyróżniają się bogactwem prozdrowotnych substancji i pysznym smakiem.
Co jest potrzebne, aby przygotować duży słoik domowej granoli gryczanej? Na liście składników znalazły się proste i łatwo dostępne produkty, które można kupić przez cały rok.
- kasza gryczana niepalona
- orzechy i pestki – włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane
- suszone owoce – żurawina, śliwki, rodzynki, daktyle, morele, wiśnie
- syrop klonowy
- olej
- przyprawy – sól, cynamon
Jak zrobić granolę z kaszy gryczanej?
Przepis na pyszną i pełną zdrowia granolę przygotowaną z kaszy gryczanej niepalonej, orzechów i suszonych owoców nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie zajmuje też wiele czasu. Przepis podzielony jest na dwa proste etapy. Zrobienie domowej granoli z kaszy gryczanej to sama przyjemność.
Jak więc robi się wyśmienitą i bogatą w składniki odżywcze granolę z kaszy gryczanej? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a zdrowe śniadanie uda się już za pierwszym razem. Gotową granolę najlepiej przesypać do szczelnie zamykanego szklanego słoika i przechowywać ją w ten sposób.
- 1. krok – namoczenie i odcedzenie kaszy gryczanej
- 2. krok – wymieszanie kaszy gryczanej z pestkami dyni i słonecznika, orzechami i siemieniem lnianym
- 3. krok – połączenie składników z olejem wymieszanym z cynamonem solą
- 4. krok – upieczenie granoli gryczanej w piekarniku
- 5. krok – ostudzenie i wymieszanie granoli z kaszy gryczanej z suszonymi owocami
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki suszonych owoców
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną przełożyć do miski i zalać wodą. Odstawić na 15 minut. Odcedzić i odstawić do odcieknięcia. Przełożyć do miski.
- Dodać posiekane orzechy, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Wymieszać.
- Syrop klonowy wymieszać z olejem. Doprawić solą i cynamonem. Wlać do kaszy i dokładnie wymieszać.
- Równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut. Co 10 minut przemieszać.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Granolę wymieszać z suszonymi owocami i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
- Podawać na śniadanie z jogurtem lub mlekiem.