Już jedna porcja to spory zastrzyk zdrowia. Ta pasta kanapkowa jest pyszna i prosta

Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z usmażonej wątróbki? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pasta z wątróbki smażonej to znakomity dodatek do pieczywa i nie tylko. Warto wiedzieć, że jest to wartościowe smarowidło, które powinno znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią i seniorów. Jak zrobić pełną smaku i zdrowia pastę z wątróbki? Oto łatwy i sprawdzony przepis.
Czy pasta z wątróbki jest zdrowa?
Pasta z wątróbki przyrządzona według tego prostego przepisu może być wartościowym elementem diety. Dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Bez obaw mogą ją jeść chorzy na anemię, seniorzy i osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia pełnej smaku pasty z wątróbki cenione są nie tylko za smak, ale i pozytywny wpływ na zdrowie. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana. Warto pamiętać, aby wybierać jak najświeższą wątróbkę dobrej jakości.
- Wątróbka drobiowa – jest bogata żelazo, miedź i cholinę. Zawiera witaminy z grupy B i A. Do pasty można wykorzystać wątróbkę z kurczaka lub indyka.
- Cebula i czosnek – zawierają związki siarki, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Jabłko – jest źródłem bogatego w błonnik błonnika, witamin i antyoksydantów.
- Jajko – stanowi skarbnicę białka, witaminy A i wielu minerałów.
- Jogurt grecki – jest bogate w białko i probiotyki.
- Oliwa z oliwek – jest źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych.
Jak zrobić pastę z wątróbki?
Przepis na pełną smaku i prozdrowotnych składników odżywczych pastę ze smażonej wątróbki nie jest skomplikowany. Przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, ale czynności nikomu nie powinny sprawić trudności. Pastę robi się w kilku prostych etapach. Przyda się patelnia i blender.
Jak więc zrobić smaczną i zdrową pastę z wątróbki? Z tym przepisem jest to łatwe. Zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować i dodawać inne produkty, które podkręcą jej smak. Sprawdzą się przyprawy takie jak ostra papryka, tymianek, gałka muszkatołowa czy pieprz ziołowy. Dobrym dodatkiem są także świeże zioła.
- 1. krok – oczyszczenie, pokrojenie i namoczenie w mleku wątróbki
- 2. krok – usmażenie wątróbki i z cebulą, czosnkiem i jabłkiem
- 3. krok – zmiksowanie smażonej wątróbki i pozostałymi składnikami
- 4. krok – schłodzenie pasty z wątróbki w lodówce
Jak jeść pastę z wątróbki?
Pasta z wątróbki przyrządzona według tego prostego przepisu to wszechstronny dodatek, który można jeść na wiele sposobów. Najlepiej smakuje schłodzona, więc zaraz po przygotowaniu należy wstawić ją do lodówki na minimum godzinę. Wyśmienicie komponuje się z chlebem, grzankami czy bułeczkami. Sprawdzi się też jako smaczny dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, do krakersów i nachosów. Można ją także wykorzystać jako nadzienie do pierogów lub farsz do jajek.
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz odsączoną z mleka wątróbkę. Smażyć na małym ogniu z obu stron około 2 minut. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Podsmażoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem przełożyć do blendera. Dodać posiekane jajko i jogurt grecki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksować na gładką pastę.
- Podawać jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację.