Jesienią piekę ten smaczny chlebek. Robotę robią 2 proste dodatki
Dieta wegetariańska
W tym prostym przepisie za smak pysznego domowego chleba odpowiedzialne są dwa składniki. To marchewka i orzechy włoskie, które sprawiają, że bochenek zyskuje znakomity smak i obłędny orzechowy aromat. Świetnie smakuje jesienią, ponieważ syci i poprawia humor. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak upiec zdrowy domowy chleb z dodatkiem marchewki i orzechów włoskich.
Czy chleb z marchewką i orzechami włoskimi jest zdrowy?
Domowy chleb z marchewką i orzechami włoskimi jest nie tylko pyszny i puszysty. To zdrowe pieczywo, w którym nie ma barwników, chemicznych dodatków czy konserwantów. Dzięki temu, że piecze się go w domu, wykorzystuje się tylko naturalne składniki, które wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie.
Pyszny chlebek z dodatkiem marchewki i orzechów włoskich jest bogaty w witaminy A i E, magnez oraz przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, białka oraz dającego uczucie sytości błonnika. Chleb piecze się z mąki pszennej pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej prozdrowotnych składników niż zwykła biała.
Jak zrobić chleb z marchewką i orzechami włoskimi?
Pełen smaku i aromatu chlebek z dodatkiem marchewki i zdrowych orzechów włoskich to znakomite domowe pieczywo na jesień. Przepis nie jest trudny, ale przygotowanie wymaga więcej czasu. Ciasto chlebowe wyrasta na drożdżach w dwóch etapach, więc w sumie potrzebuje półtorej godziny. Do tego należy jeszcze doliczyć czas pieczenia, który wynosi 45 minut.
Jak upiec pełen smaku i cennych składników odżywczych chleb marchewkowy z orzechami włoskimi? Przygotowanie jest łatwe. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowego pieczywa, z tym przepisem uda się to wam na medal.
- 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. etap – wyrobienie ciasta chlebowego z marchewką i orzechami włoskimi
- 3. etap – odstawienie ciasta chlebowego do pierwszego wyrośnięcia
- 4. etap – przełożenie ciasta do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. etap – upieczenie chleba marchewkowego z orzechami włoskimi w piekarniku
Jak podawać chleb z marchewką i orzechami włoskimi?
Domowy chleb z marchewką i orzechami włoskimi to wyśmienite i uniwersalne pieczywo. Można podawać go na wiele sposobów na śniadanie, do obiadu i na kolację. Świetnie łączy się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Najlepiej smakuje świeży zaraz po upieczeniu, ale można go przechowywać przez kilka dni. Kiedy chlebek marchewkowy straci nieco świeżość, można upiec go w tosterze lub opiekaczu, dzięki czemu stanie się przyjemnie chrupiący. Sprawdzi się też jako grzanki do zup i sałatek. Przepis na pyszny i aromatyczny chleb z marchewką i orzechami włoskimi warto więc zapisać.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 ml ciepłej wody
- 40 g miękkiego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wodę. Wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać startą na tarce marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajko. Wymieszać, a następnie ręcznie lub robotem planetarnym wyrobić jednolite ciasto. W połowie wyrabiania dodać miękkie masło.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika. Ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację z ulubionymi dodatkami.