Jesienią piekę ten smaczny chlebek. Robotę robią 2 proste dodatki

chleb z marchewką i orzechami włoskimi
Autor: New Africa/ Shutterstock Kiedy pieczesz chleb, dodaj te 2 składniki. Jest pyszny, puszysty i zawsze się udaje.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

W tym prostym przepisie za smak pysznego domowego chleba odpowiedzialne są dwa składniki. To marchewka i orzechy włoskie, które sprawiają, że bochenek zyskuje znakomity smak i obłędny orzechowy aromat. Świetnie smakuje jesienią, ponieważ syci i poprawia humor. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak upiec zdrowy domowy chleb z dodatkiem marchewki i orzechów włoskich.

Czy chleb z marchewką i orzechami włoskimi jest zdrowy?

Domowy chleb z marchewką i orzechami włoskimi jest nie tylko pyszny i puszysty. To zdrowe pieczywo, w którym nie ma barwników, chemicznych dodatków czy konserwantów. Dzięki temu, że piecze się go w domu, wykorzystuje się tylko naturalne składniki, które wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie.

Pyszny chlebek z dodatkiem marchewki i orzechów włoskich jest bogaty w witaminy A i E, magnez oraz przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, białka oraz dającego uczucie sytości błonnika. Chleb piecze się z mąki pszennej pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej prozdrowotnych składników niż zwykła biała.

Jak zrobić chleb z marchewką i orzechami włoskimi?

Pełen smaku i aromatu chlebek z dodatkiem marchewki i zdrowych orzechów włoskich to znakomite domowe pieczywo na jesień. Przepis nie jest trudny, ale przygotowanie wymaga więcej czasu. Ciasto chlebowe wyrasta na drożdżach w dwóch etapach, więc w sumie potrzebuje półtorej godziny. Do tego należy jeszcze doliczyć czas pieczenia, który wynosi 45 minut.

Jak upiec pełen smaku i cennych składników odżywczych chleb marchewkowy z orzechami włoskimi? Przygotowanie jest łatwe. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowego pieczywa, z tym przepisem uda się to wam na medal.

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wyrobienie ciasta chlebowego z marchewką i orzechami włoskimi
  • 3. etap – odstawienie ciasta chlebowego do pierwszego wyrośnięcia
  • 4. etap – przełożenie ciasta do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. etap – upieczenie chleba marchewkowego z orzechami włoskimi w piekarniku

Jak podawać chleb z marchewką i orzechami włoskimi?

Domowy chleb z marchewką i orzechami włoskimi to wyśmienite i uniwersalne pieczywo. Można podawać go na wiele sposobów na śniadanie, do obiadu i na kolację. Świetnie łączy się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Najlepiej smakuje świeży zaraz po upieczeniu, ale można go przechowywać przez kilka dni. Kiedy chlebek marchewkowy straci nieco świeżość, można upiec go w tosterze lub opiekaczu, dzięki czemu stanie się przyjemnie chrupiący. Sprawdzi się też jako grzanki do zup i sałatek. Przepis na pyszny i aromatyczny chleb z marchewką i orzechami włoskimi warto więc zapisać.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wodę. Wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać startą na tarce marchewkę i posiekane orzechy włoskie. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajko. Wymieszać, a następnie ręcznie lub robotem planetarnym wyrobić jednolite ciasto. W połowie wyrabiania dodać miękkie masło.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika. Ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację z ulubionymi dodatkami.
Jedz orzechy na zdrowie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej