Jak zrobić ser domowej roboty? Prosty przepis z 3 składników

domowy ser z 3 składników
Autor: Shutterstock Domowy ser z trzech składników to pyszny i kremowy dodatek do chleba i nie tylko.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jakie sery można zrobić w domu? Na przykład taki jak ten, na który przepis znajdziecie poniżej. Pyszny domowy ser z trzech popularnych składników można bez problemu przygotować w domu. Jest pełen zdrowia, pyszny i aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw i ziół. Świetnie smakuje nie tylko na śniadanie. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na domowy ser z trzech składników.

Domowy ser – wystarczą tylko trzy składniki

Do przygotowania domowego sera potrzebne są tylko trzy popularne i łatwo dostępne składniki. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Ser warto wzbogacić dodatkami. W tym przepisie wykorzystuje się kilka przypraw i świeże zioła. Przepis można modyfikować i podkręcić smak domowego sera swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami.

Na liście składników potrzebnych do przygotowania domowego sera znalazły się trzy podstawowe produkty oraz dodatki.

  • mleko
  • kefir
  • jajka
  • przyprawy – sól, czosnek niedźwiedzi, oregano, świeże zioła

Jak zrobić ser domowej roboty?

Pyszny i kremowy ser, który przygotowuje się z zaledwie trzech składników, jest łatwy. Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny przysporzyć problemów. Najlepiej postępować według przepisu krok po kroku, a pyszny domowy ser trzyskładnikowy uda się już za pierwszym razem.

Jak zrobić domowy ser z mleka i jajek? Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wielu godzin. Przepis to tylko kilka kroków.

  • 1. krok – wymieszanie kefiru z jajkami i solą
  • 2. krok – dodanie mieszanki do mleka i podgrzanie, a następnie gotowanie przez 10 minut
  • 3. krok – doprawienie składników i odstawienie do ostygnięcia
  • 4. krok – odcedzenie sera na durszlaku wyłożonym gazą
  • 5. krok – odciśnięcie sera i schłodzenie w lodówce

Jak podawać domowy ser?

Kremowy ser z trzech składników, który bez problemu można zrobić w domu, jest uniwersalny i smakuje bez względu na porę dnia czy roku. To pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Plasterki sera podane z chlebem czy orkiszowymi bułeczkami zachwycą każdego. Ser z trzech składników można serwować na kolację czy jako przekąskę. Sprawdzi się jako składnik past do smarowania i sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 l kefiru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać kefir, wbić jajka i wsypać sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Do garnka przelać mleko. Dodać kefir z jajkami i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Kiedy na powierzchni mleka zaczną pojawiać się grudki, zmniejszyć ogień, mieszać i podgrzewać około 10 minut. Garnek zestawić z ognia.
  • Dodać czosnek niedźwiedzi i oregano oraz posiekane świeże zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić garnek do lekkiego ostygnięcia.
  • Durszlak umieścić nad większą miską i wyłożyć gazą. Przelać mleko i odstawić na 15 minut, aby odsączyć serwatkę.
  • Gazę zebrać jak woreczek i odcisnąć. Związać końce i pozostawić na durszlaku. Serek przyłożyć kamieniem lub słoikiem z wodą. Durszlak umieścić na misce lub głębokim talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Podawać na śniadanie i kolację lub jako przekąskę.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej