Jak zrobić ser domowej roboty? Prosty przepis z 3 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jakie sery można zrobić w domu? Na przykład taki jak ten, na który przepis znajdziecie poniżej. Pyszny domowy ser z trzech popularnych składników można bez problemu przygotować w domu. Jest pełen zdrowia, pyszny i aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw i ziół. Świetnie smakuje nie tylko na śniadanie. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na domowy ser z trzech składników.
Domowy ser – wystarczą tylko trzy składniki
Do przygotowania domowego sera potrzebne są tylko trzy popularne i łatwo dostępne składniki. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Ser warto wzbogacić dodatkami. W tym przepisie wykorzystuje się kilka przypraw i świeże zioła. Przepis można modyfikować i podkręcić smak domowego sera swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami.
Na liście składników potrzebnych do przygotowania domowego sera znalazły się trzy podstawowe produkty oraz dodatki.
- mleko
- kefir
- jajka
- przyprawy – sól, czosnek niedźwiedzi, oregano, świeże zioła
Jak zrobić ser domowej roboty?
Pyszny i kremowy ser, który przygotowuje się z zaledwie trzech składników, jest łatwy. Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny przysporzyć problemów. Najlepiej postępować według przepisu krok po kroku, a pyszny domowy ser trzyskładnikowy uda się już za pierwszym razem.
Jak zrobić domowy ser z mleka i jajek? Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wielu godzin. Przepis to tylko kilka kroków.
- 1. krok – wymieszanie kefiru z jajkami i solą
- 2. krok – dodanie mieszanki do mleka i podgrzanie, a następnie gotowanie przez 10 minut
- 3. krok – doprawienie składników i odstawienie do ostygnięcia
- 4. krok – odcedzenie sera na durszlaku wyłożonym gazą
- 5. krok – odciśnięcie sera i schłodzenie w lodówce
Jak podawać domowy ser?
Kremowy ser z trzech składników, który bez problemu można zrobić w domu, jest uniwersalny i smakuje bez względu na porę dnia czy roku. To pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Plasterki sera podane z chlebem czy orkiszowymi bułeczkami zachwycą każdego. Ser z trzech składników można serwować na kolację czy jako przekąskę. Sprawdzi się jako składnik past do smarowania i sałatek.
SKŁADNIKI
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 l kefiru
- 4 jajka
- 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać kefir, wbić jajka i wsypać sól. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Do garnka przelać mleko. Dodać kefir z jajkami i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Kiedy na powierzchni mleka zaczną pojawiać się grudki, zmniejszyć ogień, mieszać i podgrzewać około 10 minut. Garnek zestawić z ognia.
- Dodać czosnek niedźwiedzi i oregano oraz posiekane świeże zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić garnek do lekkiego ostygnięcia.
- Durszlak umieścić nad większą miską i wyłożyć gazą. Przelać mleko i odstawić na 15 minut, aby odsączyć serwatkę.
- Gazę zebrać jak woreczek i odcisnąć. Związać końce i pozostawić na durszlaku. Serek przyłożyć kamieniem lub słoikiem z wodą. Durszlak umieścić na misce lub głębokim talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Podawać na śniadanie i kolację lub jako przekąskę.