Prosty przepis na bułki z mąki orkiszowej. Obłędnie dobre i pełne zdrowia
Dieta wegetariańska
Pyszne, puszyste i zdrowe bułki orkiszowe smakują każdemu. Bez problemu można je zrobić w domu, ale trzeba mieć dobry i sprawdzony przepis. Poniżej znajdziecie łatwą recepturę na obłędne domowe bułeczki z mąki orkiszowej na drożdżach. Postępując według niej krok po kroku, upieczecie zachwycające domowe pieczywo. Oto łatwy przepis na bułeczki orkiszowe.
Czy bułki orkiszowe są zdrowe?
Bułki z mąki orkiszowej są zdrowe i pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mąka orkiszowa wyróżnia się wysoką zawartością błonnika. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz E, która chroni przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry. Orkisz jest skarbnicą magnezu, żelaza oraz selenu. Pozytywnie wpływa na pracę serca i układ pokarmowy. Reguluje poziom cukru i cholesterolu.
Bułki orkiszowe – składniki
Pyszne bułeczki orkiszowe przygotowuje się z prostych i niedrogich składników, które są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Lista składników została podzielona na kilka części. Co więc jest potrzebne do upieczenia zdrowych bułeczek orkiszowych w domu?
- mąka orkiszowa
- świeże drożdże
- masło
- woda
- sól
- cukier
- ziarna – do wyboru sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane
- roztrzepane jajko z mlekiem
Jak zrobić bułki orkiszowe?
Przepis na bułki z mąki orkiszowej nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że to bułeczki na drożdżach, więc wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Te wymagające chłodzenia trzeba wcześniej wyjąc z lodówki i odstawić, aby się ogrzały. Ciasto drożdżowe wymaga też czasu, aby wyrosnąć.
Jak więc zrobić domowe bułeczki z mąki orkiszowej? Przepis został podzielony na kilka etapów.
- 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. etap – wymieszanie zaczynu z mąką i wodą, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
- 3. etap – wymieszania ciasta z masłem i solą, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
- 4. etap – wymieszanie ciasta z ziarnami, odstawienie do wyrośnięcia na 45 minut
- 5. etap – uformowanie z ciasta bułeczek, odstawienie do wyrośnięcia na 15 minut
- 6. etap – upieczenie bułek orkiszowych w piekarniku
Ile piec bułki orkiszowe w piekarniku?
Pyszne i miękkie bułeczki z mąki orkiszowej przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Ile piec bułki z mąki orkiszowej? Gotowe bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wnosić 220 stopni C. Pieczenie trwa około 22 minut. W tym czasie bułki orkiszowe pięknie wyrosną i staną się rumiane.
SKŁADNIKI
- Zaczyn drożdżowy:
- 50 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- Ciasto:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
- 280 ml letniej wody
- 40 g masła
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:- 1 roztrzepane jajko
- 1 odrobina mleka
- sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać cukier i mąkę. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Wsypać mąkę i wlać wodę. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na 30 minut.
- Dodać masło i wsypać sól. Ciasto wyrabiać 3 minuty za pomocą robota planetarnego. Odstawić na 30 minut.
- Wsypać ziarna i ponownie wyrobić. Odstawić na 45 minut.
- Ciasto podzielić na 10 równych części i uformować okrągłe bułeczki.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypać sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 22 minut, aż bułeczki staną się rumiane.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.