Prosty przepis na bułki z mąki orkiszowej. Obłędnie dobre i pełne zdrowia

bułki orkiszowe
Autor: Shutterstock Bułki orkiszowe to pyszne i zdrowe domowe pieczywo z ziarnami.
łatwy
160 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne, puszyste i zdrowe bułki orkiszowe smakują każdemu. Bez problemu można je zrobić w domu, ale trzeba mieć dobry i sprawdzony przepis. Poniżej znajdziecie łatwą recepturę na obłędne domowe bułeczki z mąki orkiszowej na drożdżach. Postępując według niej krok po kroku, upieczecie zachwycające domowe pieczywo. Oto łatwy przepis na bułeczki orkiszowe.

Czy bułki orkiszowe są zdrowe?

Bułki z mąki orkiszowej są zdrowe i pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mąka orkiszowa wyróżnia się wysoką zawartością błonnika. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz E, która chroni przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry. Orkisz jest skarbnicą magnezu, żelaza oraz selenu. Pozytywnie wpływa na pracę serca i układ pokarmowy. Reguluje poziom cukru i cholesterolu.

Bułki orkiszowe – składniki

Pyszne bułeczki orkiszowe przygotowuje się z prostych i niedrogich składników, które są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Lista składników została podzielona na kilka części. Co więc jest potrzebne do upieczenia zdrowych bułeczek orkiszowych w domu?

  • mąka orkiszowa
  • świeże drożdże
  • masło
  • woda
  • sól
  • cukier
  • ziarna – do wyboru sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane
  • roztrzepane jajko z mlekiem

Jak zrobić bułki orkiszowe?

Przepis na bułki z mąki orkiszowej nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że to bułeczki na drożdżach, więc wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Te wymagające chłodzenia trzeba wcześniej wyjąc z lodówki i odstawić, aby się ogrzały. Ciasto drożdżowe wymaga też czasu, aby wyrosnąć.

Jak więc zrobić domowe bułeczki z mąki orkiszowej? Przepis został podzielony na kilka etapów.

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wymieszanie zaczynu z mąką i wodą, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
  • 3. etap – wymieszania ciasta z masłem i solą, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
  • 4. etap – wymieszanie ciasta z ziarnami, odstawienie do wyrośnięcia na 45 minut
  • 5. etap – uformowanie z ciasta bułeczek, odstawienie do wyrośnięcia na 15 minut
  • 6. etap – upieczenie bułek orkiszowych w piekarniku

Ile piec bułki orkiszowe w piekarniku?

Pyszne i miękkie bułeczki z mąki orkiszowej przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Ile piec bułki z mąki orkiszowej? Gotowe bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wnosić 220 stopni C. Pieczenie trwa około 22 minut. W tym czasie bułki orkiszowe pięknie wyrosną i staną się rumiane.

SKŁADNIKI

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 50 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  
  • Ciasto:
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
  • 280 ml letniej wody
  • 40 g masła
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soli

  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 odrobina mleka
  • sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski. Wsypać cukier i mąkę. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Wsypać mąkę i wlać wodę. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na 30 minut.
  • Dodać masło i wsypać sól. Ciasto wyrabiać 3 minuty za pomocą robota planetarnego. Odstawić na 30 minut.
  • Wsypać ziarna i ponownie wyrobić. Odstawić na 45 minut.
  • Ciasto podzielić na 10 równych części i uformować okrągłe bułeczki.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  • Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypać sezamem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 22 minut, aż bułeczki staną się rumiane.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej