Jak zrobić owsiankę inaczej? Łatwy przepis na energetyczne śniadanie

owsianka inaczej
Autor: Shutterstock Owsianka inaczej to pyszne śniadanie, które doda energii i poprawi humor.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Jak przygotować owsiankę inaczej? Z tym sprawdzonym przepisem zrobicie pyszną i pełną zdrowia owsiankę, która doda energii i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Przepis na płatki owsiane w tej wersji jest bardzo łatwy, a wszystkie składniki można kupić bez względu na porę roku. Poznajcie łatwy przepis na zdrowe śniadanie, czyli pełną smaku owsiankę inaczej.

Owsianka inaczej – składniki

Aby przygotować w domu pyszną i zdrową owsiankę inaczej na śniadanie, potrzebne są proste produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc płatki owsiane w tym obłędnym wydaniu można robić często. Składniki są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze, które pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną i zdrową owsiankę inaczej? Na liście składników znalazło się osiem popularnych składników.

Jak zrobić owsiankę inaczej?

Przepis na pyszną owsiankę inaczej, której smak podkręcają suszone morele, rodzynki i jabłko, jest bardzo łatwy. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a śniadanie uda się na medal. Przepis został podzielony na kilka łatwych etapów, z którymi poradzi sobie każdy.

Jak więc przygotować pyszną i zdrową owsiankę inaczej?

  • 1. krok – podgrzanie wody z mlekiem, suszonymi owocami i masłem
  • 2. krok – wsypanie płatków owsianych i dodanie jabłka, gotowanie 6 minut
  • 3. krok – zestawienie rondelka z ognia i odstawienie na 10 minut
  • 4. krok – przełożenie owsianki do miseczek i udekorowanie miodem i suszonymi owocami

Jak jeść owsiankę inaczej?

Pełna smakowitych dodatków owsianka to pomysł na śniadanie, które oczaruje smakiem. Dodatkową zaletą owsianki przygotowanej według tego przepisu jest to, że dodaje tak bardzo potrzebnej o poranku energii i poprawia humor. Pyszną owsiankę można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy na drugie śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 10 suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę i mleko przelać do rondelka i podgrzać. Dodać pokrojone w kostkę morele i rodzynki oraz masło.
  • Wsypać płatki owsiane i dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 6 minut.
  • Rondelek zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Owsiankę przełożyć do miseczek i skropić miodem. Udekorować suszonymi owocami.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej