Jaja po szkocku: przepis na przekąskę, obiad lub śniadanie wielkanocne

2022-03-10
Jaja po szkocku: przepis na przekąskę, obiad lub śniadanie wielkanocne
Autor: Shutterstock.com Jaja po szkocku: przepis na przekąskę, obiad lub śniadanie wielkanocne
łatwy
25 min
4

Przepis na jajka po szkocku, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi prosto z wysp. Jest to tradycyjne, szkockie danie śniadaniowe, które bez problemu możemy w Szkocji kupić w przydrożnych sklepikach czy na stacjach benzynowych. Jajka po szkocku to nie tylko smaczna przekąska, ale również wyśmienita i ładnie się prezentująca potrawa, którą możemy zaserwować podczas śniadania wielkanocnego. Podajemy przepis na jajka po szkocku.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jaj
  • 400 g białej kiełbasy (surowej)
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 65 g mąki
  • 75 g bułki tartej
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżki musztardy ostrej
  • 1,5 łyżki oliwy
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wyciskamy mięso z kiełbasek, dodajemy posiekana pietruszkę i szczypiorek, gałkę muszkatołową, musztardę, sól i pieprz. Masę mieszamy i dzielimy na 4 porcje.
  • W tym czasie gotujemy 4 jajka na twardo (do zimnej wody wkładamy 4 jajka i gotujemy około 4 minuty od zagotowania się wody). Po ugotowaniu jajka przekładamy do miseczki z zimna wodą, wówczas łatwiej się będą obierały.
  • Z mięsa formujemy 4 placuszki, na które układamy ugotowane i obrane jajka. Staramy się je równomiernie oblepić mięsem. Tak przygotowane jajka obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  • Jaja smażymy około 4 minuty na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Po 2 minutach obracamy na drugą stronę. Usmażone jaja wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął tłuszcz. Jak jajka lekko przestygną przekrawamy je na pół i podajemy na liściach sałaty. Smacznego.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Zamiast z białej kiełbasy można jaja po szkocku zrobić z mięsa mielonego.

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso