Jaja po szkocku: przepis na przekąskę, obiad lub śniadanie wielkanocne
2022-03-10
łatwy
25 min
4
Przepis na jajka po szkocku, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi prosto z wysp. Jest to tradycyjne, szkockie danie śniadaniowe, które bez problemu możemy w Szkocji kupić w przydrożnych sklepikach czy na stacjach benzynowych. Jajka po szkocku to nie tylko smaczna przekąska, ale również wyśmienita i ładnie się prezentująca potrawa, którą możemy zaserwować podczas śniadania wielkanocnego. Podajemy przepis na jajka po szkocku.
SKŁADNIKI
- 5 dużych jaj
- 400 g białej kiełbasy (surowej)
- łyżeczki gałki muszkatołowej
- 65 g mąki
- 75 g bułki tartej
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- ½ łyżki musztardy ostrej
- 1,5 łyżki oliwy
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wyciskamy mięso z kiełbasek, dodajemy posiekana pietruszkę i szczypiorek, gałkę muszkatołową, musztardę, sól i pieprz. Masę mieszamy i dzielimy na 4 porcje.
- W tym czasie gotujemy 4 jajka na twardo (do zimnej wody wkładamy 4 jajka i gotujemy około 4 minuty od zagotowania się wody). Po ugotowaniu jajka przekładamy do miseczki z zimna wodą, wówczas łatwiej się będą obierały.
- Z mięsa formujemy 4 placuszki, na które układamy ugotowane i obrane jajka. Staramy się je równomiernie oblepić mięsem. Tak przygotowane jajka obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
- Jaja smażymy około 4 minuty na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Po 2 minutach obracamy na drugą stronę. Usmażone jaja wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął tłuszcz. Jak jajka lekko przestygną przekrawamy je na pół i podajemy na liściach sałaty. Smacznego.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Zamiast z białej kiełbasy można jaja po szkocku zrobić z mięsa mielonego.