Idealnie miękki i cudownie puszysty. Pyszny chleb mleczny to hit w moim domu

Dieta wegetariańska
Pieczenie chleba w domu to nie tylko sposób na pyszne pieczywo. To również świetny pomysł stworzenie ciepłej i przytulnej atmosfery w domu. Najlepiej przekonać się o tym, wybierając sprawdzony przepis na pełen smaku i puszystości chleb mleczny. Wystarczy raz go upiec, aby więcej nie kupić takiego bochenka w piekarni. Poznajcie prosty przepis na najlepszy chleb mleczny.
Jak zrobić chleb mleczny?
Przepis na puszysty chleb mleczny jest łatwy. Jak się okazuje, przygotowanie ciasta chlebowego nie jest skomplikowane i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, ani długoletniego doświadczenia. Chleb wyrasta na świeżych drożdżach, więc należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Ciasto powinno wyrastać przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Przepis na chleb mleczny zakłada dwa etapy wyrastania ciasta. Pierwszy trwa półtorej godziny i pozwala drożdżom na intensywną pracę i rozwinięcie pełni smaku. Drugi etap jest krótszy i zajmuje pół godziny. Po uformowaniu bochenka ciasto może swobodnie odpocząć i nabrać kształtu.
Jak więc przygotować domowy chleb mleczny? Z tym prostym przepisem upieczecie miękki i puszysty chlebek, w którym można się zakochać.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wymieszanie mąki z zaczynem drożdżowym i pozostałymi składnikami
- 3. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z masłem
- 4. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia
- 5. krok – uformowanie bochenka i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 6. krok – upieczenie chleba mlecznego w piekarniku
Dlaczego warto zrobić chleb mleczny?
- Delikatna słodycz i miękkość. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom chleb mleczny charakteryzuje się subtelną słodyczą i wyjątkową miękkością. Mleko wpływa na strukturę ciasta, sprawiając, że jest bardziej delikatne i elastyczne.
- Bogaty smak i aromat. Masło to tajny składnik tego chleba. Dodaje bogatego smaku i aromatu, który unosi się podczas pieczenia i sprawia, że trudno mu się oprzeć.
- Uniwersalność. Chleb mleczny jest uniwersalny i doskonale smakuje na słodko, z takimi dodatkami jak dżem, miód czy masło orzechowe. Równie dobry jest w wersji wytrawnej z wędlinami, serami czy pastami kanapkowymi. Ze względu na swoją miękkość i delikatną słodycz, chleb mleczny jest idealny do przygotowania francuskich tostów.
Czym wzbogacić chleb mleczny?
To podstawowy przepis na domowy chleb mleczny, który można modyfikować, dodając do ciasta różne składniki podkręcające jego smak. Świetnym dodatkiem są suszone owoce, takie jak rodzynki, morele czy żurawina. Sprawdzą się też drobno posiekane orzechy i korzenne przyprawy.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać mleko. Wsypać połowę cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do większej miski przesiać mąkę. Wlać zaczyn drożdżowy, wbić jajka i wsypać cukier oraz sól. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrabiać, aż ciasto stanie się elastyczne.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, aż chleb zacznie się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, na kolację i jako przekąskę.