Grecki przepis na domowy chleb skradł moje serce. Z tym dodatkiem smakuje rewelacyjnie

grecki chleb z czarnymi oliwkami
Autor: Shutterstock Tak Grecy pieką pyszny chleb. Sekretem jego smaku jest lokalny dodatek.
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Kuchnia grecka to mnóstwo smaku i aromatu pochodzących z naturalnych lokalnych produktów. Jednym z greckich przysmaków, który warto sprawdzić, jest pyszny chleb wzbogacony czarnymi oliwkami. Nie trzeba jechać do Grecji, aby go spróbować. Bez problemu można upiec go w domu. Oto prosty przepis na niesamowity grecki chleb z dodatkiem czarnych oliwek.

Z czego zrobić grecki chleb z czarnymi oliwkami?

Przepis na pyszny domowy chleb z dodatkiem czarnych oliwek pochodzi ze słonecznej Grecji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go samodzielne w domu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach z produktami kuchni świata czy marketach internetowych. Są dostępne nawet w mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne, aby upiec w domu pyszny chleb grecki? Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkt jak:

  • mąka – pszenna i żytnia
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • drożdże
  • sól
  • cukier

Jak zrobić grecki chleb z czarnymi oliwkami?

Pochodzący z kuchni greckiej przepis na obłędny chleb z dodatkiem czarnych oliwek jest łatwy. Sekretem jego smaku i przyjemnej konsystencji jest sposób przygotowania. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ ciasto chlebowe rośnie na drożdżach.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych z wodą i oliwą z oliwek
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i ułożenie oliwek, czynność należy powtórzyć jeszcze dwa razy
  • 4. krok – uformowanie bochenka i przełożenie go na blachę do pieczenia
  • 5. krok – upieczenie greckiego chleba z oliwkami w piekarniku

Jak upiec grecki chleb z czarnymi oliwkami?

Pyszny i pełen czarnych oliwek chleb, na który przepis pochodzi z kuchni greckiej, piecze się w piekarniku. Uformowany bochenek umieszcza się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Na dno piekarnika warto wrzucić kilka kostek lodu, które sprawią, że chleb stanie się pyszny, wilgotny i zyska chrupiącą skórkę. W tej temperaturze chleb grecki piecze się 10 minut. Następnie należy zmniejszyć ją do 220 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Upieczony grecki chleb z czarnymi oliwkami można postukać od spodu. Jeżeli odgłos jest głuchy, oznacza to, że bochenek jest gotowy i można wyjąć go z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

  • dodatkowo:
  • 5 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwki odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Do dużej miski przesypać obie mąki i sól. Dodać pokruszone drożdże. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1, 5 cm. Ułożyć na nim 1/3 oliwek i zwinąć w roladę.
  • Ciasto ponownie rozwałkować i ułożyć na nim 1/3 oliwek. Zwinąć w roladę.
  • Ciasto rozwałkować trzeci raz i ułożyć na nim pozostałe oliwki. Zwinąć w roladę i uformować bochenek.
  • Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Na dno piekarnika włożyć kostki lodu. Piec 10 minut.
  • Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej