Grecki przepis na domowy chleb skradł moje serce. Z tym dodatkiem smakuje rewelacyjnie
Dieta wegetariańska
Kuchnia grecka to mnóstwo smaku i aromatu pochodzących z naturalnych lokalnych produktów. Jednym z greckich przysmaków, który warto sprawdzić, jest pyszny chleb wzbogacony czarnymi oliwkami. Nie trzeba jechać do Grecji, aby go spróbować. Bez problemu można upiec go w domu. Oto prosty przepis na niesamowity grecki chleb z dodatkiem czarnych oliwek.
Z czego zrobić grecki chleb z czarnymi oliwkami?
Przepis na pyszny domowy chleb z dodatkiem czarnych oliwek pochodzi ze słonecznej Grecji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go samodzielne w domu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach z produktami kuchni świata czy marketach internetowych. Są dostępne nawet w mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku.
Co więc jest potrzebne, aby upiec w domu pyszny chleb grecki? Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkt jak:
- mąka – pszenna i żytnia
- woda
- oliwa z oliwek
- czarne oliwki
- drożdże
- sól
- cukier
Jak zrobić grecki chleb z czarnymi oliwkami?
Pochodzący z kuchni greckiej przepis na obłędny chleb z dodatkiem czarnych oliwek jest łatwy. Sekretem jego smaku i przyjemnej konsystencji jest sposób przygotowania. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ ciasto chlebowe rośnie na drożdżach.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych z wodą i oliwą z oliwek
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i ułożenie oliwek, czynność należy powtórzyć jeszcze dwa razy
- 4. krok – uformowanie bochenka i przełożenie go na blachę do pieczenia
- 5. krok – upieczenie greckiego chleba z oliwkami w piekarniku
Jak upiec grecki chleb z czarnymi oliwkami?
Pyszny i pełen czarnych oliwek chleb, na który przepis pochodzi z kuchni greckiej, piecze się w piekarniku. Uformowany bochenek umieszcza się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Na dno piekarnika warto wrzucić kilka kostek lodu, które sprawią, że chleb stanie się pyszny, wilgotny i zyska chrupiącą skórkę. W tej temperaturze chleb grecki piecze się 10 minut. Następnie należy zmniejszyć ją do 220 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Upieczony grecki chleb z czarnymi oliwkami można postukać od spodu. Jeżeli odgłos jest głuchy, oznacza to, że bochenek jest gotowy i można wyjąć go z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g mąki żytniej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
dodatkowo:- 5 kostek lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwki odsączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do dużej miski przesypać obie mąki i sól. Dodać pokruszone drożdże. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1, 5 cm. Ułożyć na nim 1/3 oliwek i zwinąć w roladę.
- Ciasto ponownie rozwałkować i ułożyć na nim 1/3 oliwek. Zwinąć w roladę.
- Ciasto rozwałkować trzeci raz i ułożyć na nim pozostałe oliwki. Zwinąć w roladę i uformować bochenek.
- Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Na dno piekarnika włożyć kostki lodu. Piec 10 minut.
- Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.