Drugie śniadanie czy kolacja na ciepło? Ta kanapka każdego w sobie rozkocha

Drugie śniadanie czy kolacja na ciepło? Ta kanapka każdego w sobie rozkocha
Autor: Shutterstock.com Drugie śniadanie czy kolacja na ciepło? Ta kanapka każdego w sobie rozkocha
łatwy
10 min
4

Idealnie aromatyczna kanapka z ciągnącym się serem i kurczakiem? To nic trudnego. Ten tost z kurczakiem w stylu Buffalo jest idealnym pomysłem na sycące drugie śniadanie czy kolację na ciepło. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a całość nie zajmie nam więcej niż 20 minut.

Kanapka, która podbija serca. Przygotujesz ją w 20 minut

Pyszna kanapka na ciepło z aromatycznym kurczakiem i ciągnącym się serem - czy może być coś lepszego? Te tosty z kurczakiem w stylu Buffalo przygotujemy zaledwie w kilka minut, a smak z pewnością pozostanie z nami na długo. Co więcej, tę kanapkę można przygotować z wyprzedzeniem. Jeśli owiniemy je folią aluminiową, to w lodówce możemy przechowywać je nawet dwa dni. Potem wystarczy podgrzać je w piekarniku (najlepiej cały czas w foli).

Samą mieszankę kurczaka z sosem można natomiast przechowywać w lodówce nawet do 4 dni, więc nie musimy się martwić jeśli nie uda się nam całej zużyć od razu.

Wegetariańska wersja kanapki. Łatwo o zamianę

Kanapkę można zrobić również w wersji wegetariańskiej. Wystarczy zamienić kurczaka na awokado, pokrojone pomidory lub posiekany seler. Co więcej, nie trzeba rezygnować z tych warzywnych dodatków nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami, wystarczy dorzucić je podczas przygotowania kurczaka.

Warto również pamiętać, że chleb powinniśmy podsmażać na niewielkim ogniu. Dzięki temu nasz ser zdąży się rozpuścić, zanim chleb się zarumieni. Choć nie powinno to zająć więcej niż 5-10 minut, to jednak każda kuchenka się od siebie różni i czas podgrzewania może być inny.

SKŁADNIKI

  • Na kanapki:
  • 8 kromek chleba
  • gotowana pierś z kurczaka (może być również kurczak z rożna)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 
  • Ostry sos
  • 110 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki masła
  • 8 plasterków sera
  • Na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki maślanki
  • 0,5 czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 1/3 łyżki musztardy
  • Szczypta papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos i odkładamy na bok.
  • W misce łączymy serek śmietanowy, paprykę, pierz i całość mieszamy.
  • Kurczaka kroimy w paski.
  • Mieszamy go z ostrym sosem, wcześniej przygotowanym białym sosem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4 kromki chleba smarujemy masłem i nakładamy kurczaka.
  • Na górę układamy ser i zamykamy kanapkę.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
  • Smażymy kanapki z obu stron, aż chleb będzie złocisty
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej