Domowe bułeczki robię z 5 składników. Są gotowe w 30 minut i smakują pysznie

bułeczki na skyrze
Autor: Shutterstock Nie na kefirze czy maślance. Najlepsze domowe bułki zrobisz z tym islandzkim produktem
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Są pyszne i chrupiące. Robi się je błyskawicznie z czterech składników bez czekania, aż ciasto wyrośnie. Smakowite bułki na skyrze to najlepsze pieczywo, które można zrobić w domu. Poznajcie najłatwiejszy pod słońcem przepis i upieczcie znakomite bułki z jogurtem islandzkim skyr.

Czy da się zrobić bułki bez drożdży?

Jeżeli szukacie prostego przepisu na domowe pieczywo bez drożdży, ta sprawdzona receptura będzie idealna. Bułki przygotowanie na bazie jogurtu islandzkiego skyr są pyszne. Największą zaletą tego przepisu jest to, że ciasto robi się w kilka minut. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Zamiast nich do ciasta na bułki na skyrze wsypuje się proszek do pieczenia. Ten popularny produkt świetnie sprawdza się w domowych wypiekach. Dodaje się go głównie do ciast, placków czy naleśników. Pięknie wyrastają na nim także domowe bułki.

Z czego zrobić bułki na skyrze?

Do przygotowania ciasta na smaczne domowe bułki potrzebne są proste produkty. Lista składników jest krótka. Znalazło się na niej pięć produktów, które są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Sekretem tego prostego przepisu jest jeden składnik. To jogurt islandzki skyr w naturalnym smaku, który warto wprowadzić do diety. Jest bogaty w białko, witaminy z grupy B i wapń. Sprawdzi się podczas zrzucania zbędnych kilogramów, ponieważ reguluje metabolizm. Zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i dba o jelita.

Co jest potrzebne, aby upiec w domu wyśmienite bułki na skyrze islandzkim? Lista składników obejmuje tylko pięć produktów, takich jak:

Jak zrobić bułki na skyrze?

Przepis na wyjątkowo smaczne bułeczki z dodatkiem jogurtu skyr nie jest trudny. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki, uformować bułki i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy. Po pół godzinie są gotowe.

Jak więc upiec pyszne domowe bułki na islandzkim skyrze naturalnym? To łatwy przepis na smaczne i zdrowe domowe pieczywo bez drożdży. Wystarczy kilka łatwych kroków, aby cieszyć się wybornym smakiem domowych bułeczek na skyrze.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z jogurtem skyr
  • 3. krok – wyrobienie ciasta
  • 4. krok – uformowanie bułeczek
  • 5. krok – upieczenie bułek na skyrze w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 450 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną i owsianą. Wsypać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Do drugiej miski przełożyć jogurt skyr i stopniowo wsypywać suche składniki. Mieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić ciasto.
  • Ciasto podzielić na 6 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej