Chleb z otrębami
2021-03-29
średni
240 min
4
Pszenicę jemy praktycznie codziennie, najczęściej w postaci wypieków z mąki pszennej. Z pszenicy wytwarza się także różne kasze: od znanej manny i popularnego kuskusu, przez nieco zapomnianą kaszę pszenną z całych ziaren, po egzotyczne bulgur, frikeh czy kuskus izraelski. Tym razem polecamy chleb z otrębami, który świetnie sprawdzi się w naszym menu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otręby wsyp do miski, zalej 300 ml wody i odstaw do nasiąknięcia na mniej więcej godzinę.
- Po tym czasie w 100 ml ciepłej wody rozpuść drożdże. Dodaj do otrębów, wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z solą i ziarnami, dodaj do miski z otrębami.
- Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękoma na gładkie i elastyczne ciasto.
- Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
- Gdy ciasto podwoi objętość, uformuj dwa okrągłe bochenki, posmaruj wodą, posyp ziarnami i lekko je wciśnij w ciasto.
- Bochenki odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wierzch bochenków natnij. Wstaw bochenki do piekarnika i piecz przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 30 minut.
- Chleby wyjmij i odstaw na kratkę z piekarnika, aby ostygły.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie:www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00)