Chleb pieczony w słoiku nadaje się do spożycia nawet przez rok. Recepta na ciężkie czasy?

Chleb pieczony w słoiku
Autor: Shutterstock Chleb pieczony w słoiku to pomysłowe rozwiązanie, ale czy recepta na ciężkie czasy?
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Podobno chleb pieczony w słoiku nadaje się do spożycia nawet przez rok. Pisze podobno, bo co prawda chlebek upiekłam i wyszedł całkiem zacny, ale nie wiem w jakim stanie będzie za rok. Zwłaszcza, że raczej nie dotrzyma do tego czasu. Rodzince bardzo podpasował, więc zapas zniknie pewnie w kilka dni. Będzie więc okazja do zrobienia kolejnych. Może z innymi dodatkami lub z razowej mąki? Zobaczymy. Na pewno podzielę się z wami efektem i wrażeniami.

SKŁADNIKI

  • 350 ml wody ciepłej
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 -4 łyżki ulubionych ziaren (slonecznik, czarnuszka, sezam, siemię lniane, chia)
  • 8 prostych lub rozszerzających się do góry słoików (350-400 ml)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłe wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać odstawić na 15-20 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę z solą i ziarnami.
  • Gdy drożdże będą gotowe (zaczną pracować) dodawaj do mich małymi porcjami suche składniki i mieszaj łyżką.
  • Gdy już cała mąka znajdzie się w misce z drożdżami, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, aż do dokładnego połączenia składników.
  • Do niemal gotowego ciasta dodaj 2 łyżki oleju i zagniataj jeszcze przez chwile ciasto.
  • Ciasto podziel na 8 porcji i uformuj z nich kulki. Każda kulkę posmaruj dokładnie olejem i włóż do czystego, wyparzonego i suchego słoika.
  • Delikatnie ugnieć ciasto na spodzie słoika, tak żeby przylegało do dna i ścianek. Powinno zająć ok 1/3 wysokości naczynia.
  • Tak przygotowane słoiki postaw w ciepłym miejscu, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić słoiki.
  • Jeśli chcesz przyspieszyć wyrastanie, możesz wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st.C - wtedy zajmie to 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz 40-45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 st. C.
  • Upieczone chlebki wyjmuj z piekarnika pojedynczo. Każdy słoik szczelnie zakręcić (jeśli chlebek wyrósł ponad słoik, ściąć najpierw "czapeczkę").
  • Zamknięte słoiki wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, aby je zapasteryzować. Po tym czasie wyłącz piekarnik, chlebki odwróć do góry dnem i pozostaw je do wystygnięcia.
Chleb po 10 złotych? Apokaliptyczna wizja eksperta

Galeria: Domowe pieczywo: 7 najlepszych przepisów na chleb i bułki wprost z piekarnika

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej