Chleb pieczony w słoiku nadaje się do spożycia nawet przez rok. Recepta na ciężkie czasy?
2022-10-06
łatwy
90 min
8
Dieta wegetariańska
Podobno chleb pieczony w słoiku nadaje się do spożycia nawet przez rok. Pisze podobno, bo co prawda chlebek upiekłam i wyszedł całkiem zacny, ale nie wiem w jakim stanie będzie za rok. Zwłaszcza, że raczej nie dotrzyma do tego czasu. Rodzince bardzo podpasował, więc zapas zniknie pewnie w kilka dni. Będzie więc okazja do zrobienia kolejnych. Może z innymi dodatkami lub z razowej mąki? Zobaczymy. Na pewno podzielę się z wami efektem i wrażeniami.
SKŁADNIKI
- 350 ml wody ciepłej
- 12 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 3 -4 łyżki ulubionych ziaren (slonecznik, czarnuszka, sezam, siemię lniane, chia)
- 8 prostych lub rozszerzających się do góry słoików (350-400 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłe wody dodać drożdże i cukier. Wymieszać odstawić na 15-20 minut.
- W misce wymieszaj mąkę z solą i ziarnami.
- Gdy drożdże będą gotowe (zaczną pracować) dodawaj do mich małymi porcjami suche składniki i mieszaj łyżką.
- Gdy już cała mąka znajdzie się w misce z drożdżami, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, aż do dokładnego połączenia składników.
- Do niemal gotowego ciasta dodaj 2 łyżki oleju i zagniataj jeszcze przez chwile ciasto.
- Ciasto podziel na 8 porcji i uformuj z nich kulki. Każda kulkę posmaruj dokładnie olejem i włóż do czystego, wyparzonego i suchego słoika.
- Delikatnie ugnieć ciasto na spodzie słoika, tak żeby przylegało do dna i ścianek. Powinno zająć ok 1/3 wysokości naczynia.
- Tak przygotowane słoiki postaw w ciepłym miejscu, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić słoiki.
- Jeśli chcesz przyspieszyć wyrastanie, możesz wstawić słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 st.C - wtedy zajmie to 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz 40-45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 st. C.
- Upieczone chlebki wyjmuj z piekarnika pojedynczo. Każdy słoik szczelnie zakręcić (jeśli chlebek wyrósł ponad słoik, ściąć najpierw "czapeczkę").
- Zamknięte słoiki wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, aby je zapasteryzować. Po tym czasie wyłącz piekarnik, chlebki odwróć do góry dnem i pozostaw je do wystygnięcia.
Chleb po 10 złotych? Apokaliptyczna wizja eksperta