Chleb bez mąki. Dodaj ten składnik, a będzie smakował najlepiej na świecie

chleb bez mąki
Autor: Shutterstock Chleb bez mąki jest miękki i ma chrupiącą skórką dzięki temu składnikowi.
łatwy
65 min
8

Dieta wegetariańska

Upieczenie domowego chleba nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Aby się o tym przekonać, warto wybrać przepis na pyszny chleb bez mąki. Zrobienie ciasta chlebowego zajmuje nie więcej niż 5 minut, a składniki są w sklepach przez cały rok. Na liście produktów nie ma jednak mąki pszennej, ponieważ została zastąpiona innym składnikiem. Oto sprawdzony i szybki przepis na chleb bez mąki.

Czy da się zrobić chleb bez mąki?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że można zrobić pyszny domowy chleb bez mąki. W sieci krąży mnóstwo przepisów na pieczywo, w których mąka została zastąpiona innymi produktami. W tym przepisie na chleb bez mąki wykorzystuje się twaróg. Dzięki niemu chleb ma pyszny smak, jest miękki, a jego skórka przyjemnie chrupie. Chleb twarogowy jest łatwy i szybki.

Chleb bez mąki – z czego zrobić?

Lista składników potrzebnych do upieczenia chleba bez mąki nie jest długa. Są na niej proste składniki, które z łatwością można kupić w większych i mniejszych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Aby zrobić domowy chleb twarogowy bez mąki, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

Jak zrobić chleb bez mąki?

Chleb bez dodatku mąki jest bardzo łatwy do samodzielnego upieczenia w domu. Ciasta nie trzeba wyrabiać, ani czekać, aż wyrośnie. Wystarczy przełożyć do miski twaróg, proszek do pieczenia, siemię lniane i sól, a na koniec wbić jajka. Składniki miksuje się za pomocą ręcznego blendera. Kiedy ciasto stanie się w miarę gładkie i jednolite, dodaje się orzechy i pestki dyni. Po wymieszaniu ciasto chlebowe przekłada się do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. Chleb twarogowy można upiec w podłużnej lub okrągłej formie.

Jak upiec chleb bez mąki?

Pieczenie domowego chleba bez mąki nie jest skomplikowane. Formę z chlebkiem twarogowym wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 60 minut. Po upieczeniu chleb wyjmuje się z piekarnika i odstawia do całkowitego ostygnięcia. Bochenek można przełożyć na deskę lub ostudzić na kratce.

Jak podawać chleb bez mąki?

Pyszny i miękki chleb bez mąki to propozycja dla osób, które lubią piec domowe pieczywo. Z przepisu mogą skorzystać także ci, którzy dopiero uczą się, jak piec w domu chleb. Chleb twarogowy bez mąki pysznie smakuje jako baza do najróżniejszych kanapek. Świetnie łączy się z serem, wędlinami i świeżymi warzywami. Można serwować go jako dodatek do zup, gulaszy i dań jednogarnkowych. Z pysznego chleba bez mąki można zrobić doskonałe i chrupiące grzanki.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 80 g pestek dyni
  • 40 g siemienia lnianego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie zblenować na jednolitą masę.
  • Wsypać pestki dyni i posiekane orzechy. Wymieszać do połączenia składników.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać do kanapek, zup i dań obiadowych.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej