Buldak ramen omlet. To danie podbiło serca milionów internautów

2025-02-26 9:39

Ten trend podbija internet w ostatnim czasie. Chodzi mianowicie o malezyjski pikantny omlet ramen. To ciekawe połączenie pysznego kremowego omletu z pikantnym makaronem z... zupki chińskiej. Jak przygotować to wiralowe danie?

Buldak ramen omlet. To danie podbiło serca milionów internautów

i

Autor: com/ Shutterstock Buldak ramen omlet. To danie podbiło serca milionów internautów
łatwy
10 min
1

Danie, które podbiło internet. Buldak ramen omlet to prawdziwy hit

Niecodzienne połączenie, które zyskało fanów na całym świecie. Ten wiralowy hit łączy w sobie koreański ramen Buldak, który słynie ze swojej pikantności z delikatnym i puszystym jajecznym omletem.

Co ciekawe danie to można podawać na więcej niż jeden sposób, choć sama podstawa jest taka sama, czyli połączenie jajek z ognistym makaronem w sosie. Zazwyczaj przygotowuje się go w formie:

  • zamkniętego omletu -  ramen owinięty w jajko,
  • otwartego omletu – jajko jest rozlane na patelni, a na wierzchu układany jest makaron
  • wymieszanego omletu – ugotowany ramen dodaje się do roztrzepanych jajek przed smażeniem.

Tego dania warto spróbować chociaż raz w życiu. Jest nie tylko pikantne i sycące, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobrze komponuje się również z serem, który nieco równoważy ostrość, jaką niesie w sobie ten pikantny makaron.

Gdzie kupić ramen Buldak? Znajdziemy go w wielu sklepach

Ramen Buldak można bez problemu kupić nie tylko w internecie, ale również w sklepach stacjonarnych. Coraz więcej z nich w swojej ofercie ma produkty azjatyckie, w tym właśnie ten popularny ramen. Koszt takiej zupki wynosi zazwyczaj koło 8 złotych.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie zupki chińskiej o smaku ramenu
  • 3 jajka
  • 1 kiełbaska
  • 1 plaster sera
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od ugotowania naszego makaronu z ramenu, tak aby był jeszcze lekko twardy.
  • Odcedzamy wodęi mieszamy makaron z sosem z opakowania.
  • Do miski wbijamy jajka i rozbijamy je dokładnie widelcem bądź trzepaczką.
  • Kiełbaskę nacinamy w kratkę i chwilę smażymy.
  • Zdejmujemy ją z patelni.
  • Na patelnie wlewamy roztrzepane jajka i smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać.
  • Na jajka wykładamy wcześniej przygotowany makron.
  • Na to kładziemy ser i wcześniej podsmażoną kiełbaskę.
  • Za pomocą szpatułki delikatnie składamy nasz omlet na pół.
  • Smażymy kolejne 2 minuty, aż ser się rozpuści, a środek będzie ciepły.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...