Buldak ramen omlet. To danie podbiło serca milionów internautów
Ten trend podbija internet w ostatnim czasie. Chodzi mianowicie o malezyjski pikantny omlet ramen. To ciekawe połączenie pysznego kremowego omletu z pikantnym makaronem z... zupki chińskiej. Jak przygotować to wiralowe danie?
i
Danie, które podbiło internet. Buldak ramen omlet to prawdziwy hit
Niecodzienne połączenie, które zyskało fanów na całym świecie. Ten wiralowy hit łączy w sobie koreański ramen Buldak, który słynie ze swojej pikantności z delikatnym i puszystym jajecznym omletem.
Co ciekawe danie to można podawać na więcej niż jeden sposób, choć sama podstawa jest taka sama, czyli połączenie jajek z ognistym makaronem w sosie. Zazwyczaj przygotowuje się go w formie:
- zamkniętego omletu - ramen owinięty w jajko,
- otwartego omletu – jajko jest rozlane na patelni, a na wierzchu układany jest makaron
- wymieszanego omletu – ugotowany ramen dodaje się do roztrzepanych jajek przed smażeniem.
Tego dania warto spróbować chociaż raz w życiu. Jest nie tylko pikantne i sycące, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobrze komponuje się również z serem, który nieco równoważy ostrość, jaką niesie w sobie ten pikantny makaron.
Gdzie kupić ramen Buldak? Znajdziemy go w wielu sklepach
Ramen Buldak można bez problemu kupić nie tylko w internecie, ale również w sklepach stacjonarnych. Coraz więcej z nich w swojej ofercie ma produkty azjatyckie, w tym właśnie ten popularny ramen. Koszt takiej zupki wynosi zazwyczaj koło 8 złotych.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie zupki chińskiej o smaku ramenu
- 3 jajka
- 1 kiełbaska
- 1 plaster sera
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od ugotowania naszego makaronu z ramenu, tak aby był jeszcze lekko twardy.
- Odcedzamy wodęi mieszamy makaron z sosem z opakowania.
- Do miski wbijamy jajka i rozbijamy je dokładnie widelcem bądź trzepaczką.
- Kiełbaskę nacinamy w kratkę i chwilę smażymy.
- Zdejmujemy ją z patelni.
- Na patelnie wlewamy roztrzepane jajka i smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać.
- Na jajka wykładamy wcześniej przygotowany makron.
- Na to kładziemy ser i wcześniej podsmażoną kiełbaskę.
- Za pomocą szpatułki delikatnie składamy nasz omlet na pół.
- Smażymy kolejne 2 minuty, aż ser się rozpuści, a środek będzie ciepły.