Brownie pancakes. Szybki przepis na słodkie śniadanie na ciepło

brownie pancakes
Autor: Shutterstock Brownie pancakes, czyli placuszki z czekoladą, są pyszne i proste do zrobienia.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Obłędnie placuszki z kawałkami czekolady to przepis na pyszne i słodkie śniadanie na ciepło. Smakowicie komponują się z dżemem, śmietankowym serkiem i świeżymi owocami. Przygotowanie ciasta i smażenie trwa dosłownie kilkanaście minut. Zobaczcie, jak zrobić pancakes o smaku brownie.

Jak zrobić pancakes z czekoladą?

Najpierw należy wymieszać mokre składniki, czyli mleko, masło i jajko. Kolejnym krokiem jest połączenie suchych składników. Mąkę miesza się z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawałeczkami gorzkiej czekolady. Składniki mokre i suche trzeba połączyć i wymieszać. Powinno powstać jednolite ciasto. Pancakes z czekoladą smaży się na patelni na odrobinie oleju.

Przepis na pancakes z czekoladą

  • To łatwy przepis na ciepłe śniadanie. Dzięki temu, że placuszki robi się tak łatwo, można smażyć je nawet rano przed wyjściem do pracy.
  • Przygotowanie brownie pancakes jest błyskawiczne. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności i usmażyć na patelni.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia obłędnych placuszków z dodatkiem czekolady, są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak wzbogacić pancakes z czekoladą?

Do ciasta na placuszki można dodać bardzo drobno posiekane orzechy, takie jak włoskie, laskowe lub nerkowce. Sprawdzi się też masło orzechowe. Pankejki zyskają przyjemną nutę, kiedy doda się do nich cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy. Smak wzbogaci dodatek szczypty cynamonu i kardamonu.

Z czym podawać pancakes z czekoladą?

Do pankejków pasują różne dodatki. Można zaserwować je z dżemem owocowym i kremem czekoladowym. Świetnie smakują ze śmietanowym lub waniliowym serkiem. Idealnie łączą się z syropem klonowym lub miodem. Placuszki można też podać ze świeżymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 45 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać mokre składniki. Do mleka dodać roztopione masło i wbić jajko.
  • Wymieszać suche składniki. Do mąki pszennej wsypać kakao, cukier, posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać do połączenia.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron około 2 minut.
  • Podawać na śniadanie lub na deser z różnymi dodatkami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej