Biorę kaszę jęczmienną i mleko. W mig robię smaczne regionalne danie z Podkarpacia

Dieta wegetariańska
Kasza jęczmienna gotowana na mleku to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni podkarpackiej. To regionalne danie jest nie tylko łatwe i szybkie, ale i pełne smaku. Warto sięgnąć po tę recepturę, ponieważ kasza jęczmienna ugotowana w ten sposób to pyszna i zdrowa potrawa. Poznajcie regionalny przepis na kaszę jęczmienną na mleku z Podkarpacia.
Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna to wartościowy, niedrogi i łatwo dostępny produkt. Warto wprowadzić ją do diety, ponieważ jest bogata wiele prozdrowotnych substancji odżywczych i świetnie wpływa na pracę całego organizmu. Zawiera błonnik, który daje uczucie sytości, reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu. To skarbnica antyoksydantów, witamin z grupy B i E oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor i mangan. Ma pozytywny wpływ na pracę serca. Kasza jęczmienna wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, więc bez obaw mogą spożywać ją osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Czy kasza jęczmienna jest dobrym źródłem białka? Ten rodzaj kaszy zawiera pełnowartościowe białko roślinne, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. To doskonały produkt dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, w których nie jada się mięsa.
Kasza jęczmienna jest smaczna i świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Można wykorzystać ją do przygotowania znakomitych potraw obiadowych jak kaszotto, kotlety czy gulasze. To smaczny składnik zup i sałatek. Doskonale smakuje w wersji słodkiej, na przykład ugotowana na mleku według przepisu z Podkarpacia.
Jak zrobić kaszę jęczmienną na mleku?
Regionalny przepis na pełną smaku i zdrowia kaszę jęczmienną gotowaną na mleku nie jest trudny. Aby przyrządzić to podkarpackie danie, potrzebne są proste i tanie składniki. Czas przygotowania także nie jest długi. Danie jest gotowe w 20 minut.
Jak więc ugotować kaszę jęczmienną na mleku według tego regionalnego przepisu? To proste i szybkie zadanie, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – zagotowanie mleka
- 2. krok – gotowanie kaszy jęczmiennej na mleku przez 15 minut
- 3. krok – wymieszanie kaszy z masłem
Jak podawać kaszę jęczmienną na mleku?
Pyszna i zdrowa kasza jęczmienna gotowana na mleku to danie, które pochodzi z kuchni podkarpackiej. Niegdyś było potrawą, która spożywało się głównie w biednych domach. Jadano ją na kolację z odrobiną cukru. Dziś kaszę jęczmienną na mleku można wzbogacić różnymi dodatkami. Pysznie smakuje ze świeżymi sezonowymi owocami. Można skropić ją miodem lub syropem klonowym. W wersji wegańskiej można ugotować ją na mleku roślinnym. Danie świetnie smakuje bez względu na porę dnia. Pełna smaku kasza jęczmienna na mleku to pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie, a nawet deser.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
dodatkowo:- świeże owoce
- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka i zagotować.
- Do mleka wsypać kaszę jęczmienną i szczyptę soli. Wymieszać i gotować około 15 minut. Często mieszać, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
- Rondelek zestawić z ognia i dodać masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Kaszę przełożyć do miseczek. Posypać cukrem i udekorować świeżymi owocami.