Mielone Karola Okrasy wychodzą mięciutkie i soczyste. Jeden składnik dziwi, ale świetnie się sprawdza
2023-02-28
łatwy
35 min
4
Mielone Karola Okrasy wychodzą niezwykle miękkie i soczyste. Kucharz dodaje do masy nieco kaszy jęczmiennej. Od kiedy pierwszy raz przygotowałam mielone wg receptury Karola, zapomniałam o innych przepisach to danie. Nie tylko świetnie smakują, to jeszcze genialnie się smaż - nie pękają i nie rozpadają się.
Kotlety wg przepisu Karola Okrasy
- Są miękkie i soczyste. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że są również puszyste i bardzo smaczne
- Bardzo łatwo je przygotować. Po ugotowaniu kaszy, przygotowanie pozostałych składników i wyrobienie masy zajmuje nie więcej niż 10 minut.
- Można je nieco podkręcić. Ja czasami dodaję do masy nieco posiekanej zieleniny, najlepiej sprawdza się natka pietruszki. Do smażonej cebulki można dodać również nieco czosnku.
- Są oszczędne. Kasza jęczmienna jest niedroga - zwiększając jej zawartość w masie, można obniżyć koszty obiadu.
- Są zdrowsze. Dodatek kaszy zamiast namoczonej bułki to mały krok w kierunku ograniczenia białej mąki i rafinowanego cukru.
Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przestudzić.
- Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na niedużej ilości tłuszczu.
- Mięso przełożyć do miski, dodać odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę.
- Do miski dodać też kasze i jajko, wyrobić masę, przyprawić sola i pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, panierować je w bułce.
- Smażyć na niedużym ogniu, na oleju lub smalcu, z obu stron na rumiano.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH