Mielone Karola Okrasy wychodzą mięciutkie i soczyste. Jeden składnik dziwi, ale świetnie się sprawdza

Mielone Karola Okrasy
Autor: Shutterstock Karol Okrasa dodaje do swoich kotletów mielonych nieco kaszy jęczmiennej.
łatwy
35 min
4

Mielone Karola Okrasy wychodzą niezwykle miękkie i soczyste. Kucharz dodaje do masy nieco kaszy jęczmiennej. Od kiedy pierwszy raz przygotowałam mielone wg receptury Karola, zapomniałam o innych przepisach to danie. Nie tylko świetnie smakują, to jeszcze genialnie się smaż - nie pękają i nie rozpadają się.

Kotlety wg przepisu Karola Okrasy

  • Są miękkie i soczyste. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że są również puszyste i bardzo smaczne
  • Bardzo łatwo je przygotować. Po ugotowaniu kaszy, przygotowanie pozostałych składników i wyrobienie masy zajmuje nie więcej niż 10 minut.
  • Można je nieco podkręcić. Ja czasami dodaję do masy nieco posiekanej zieleniny, najlepiej sprawdza się natka pietruszki. Do smażonej cebulki można dodać również nieco czosnku.
  • Są oszczędne. Kasza jęczmienna jest niedroga - zwiększając jej zawartość w masie, można obniżyć koszty obiadu.
  • Są zdrowsze. Dodatek kaszy zamiast namoczonej bułki to mały krok w kierunku ograniczenia białej mąki i rafinowanego cukru.

Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przestudzić.
  • Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na niedużej ilości tłuszczu.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę.
  • Do miski dodać też kasze i jajko, wyrobić masę, przyprawić sola i pieprzem.
  • Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, panierować je w bułce.
  • Smażyć na niedużym ogniu, na oleju lub smalcu, z obu stron na rumiano.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej