Białkowy chlebek dla zabieganych. Ekspresowy, puszysty i super zdrowy
Wilgotny, aromatyczny i świetny na zdrowe śniadanie. Białkowy chlebek dyniowy to idealne danie dla każdego, w szczególności, teraz kiedy sezon na to warzywo trwa w pełni. Przygotuj ten aromatyczny wypiek, który będzie królował na każdym stole. Tego trzeba spróbować.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pełen białka i smaku. Aromatyczny chlebek w kilka chwil
Aromatyczny chlebek dyniowy to wspaniała propozycja na śniadanie dla każdego. A jeśli dodatkowo będzie miał on wysoką zawartość białka - to tylko kolejny plus. Ten przepis pozwoli nam się rozkoszować przepysznym wypiekiem, a przy okazji uniknąć wyrzutów sumienia.
Przygotowanie takiego chlebka jest niezwykle proste. Nie używamy tu drożdży, więc nie musimy długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Nasz wypiek w przygotowaniu nie zajmie nam więcej niż kilka minut - wystarczy bowiem dokładnie połączyć ze sobą składniki.
Zrób go pod siebie. Możliwości jest mnóstwo
Co więcej, jeśli chcemy możemy go również przygotować w formie muffinek. Wówczas będzie piekli je jednak wyłącznie około 20 minut. To ciekawy sposób, by mieć od razu przygotowane porcje do wzięcia.
Odżywkę białkową możemy użyć w smaku, który najbardziej nam odpowiada, choć bez wątpienia najlepiej sprawdzi się waniliowa. Jeśli chcemy możemy do naszego chlebka dorzucić również takie dodatki jak gorzka czekolada czy posiekane orzechy. Co więcej, jogurt grecki możemy zamienić na przykład na skyr, a miód na syrop klonowy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka purée z dyni
- 3 jajka
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1/3–1/2 szklanki odżywki białkowej
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 2–3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- W dużej misce łączymy ze sobą purée dyniowe, jajka, jogurt i miód.
- w osobnej misce mieszamy ze sobą zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, odzywkę białkową, sodę i przyprawy.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 50 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.