Bez cukru i proszku do pieczenia. Pyszne placki bananowe zrobisz z 4 składników

placki bananowe bez proszku do pieczenia
Autor: Shutterstock Dodaj zamiast proszku do pieczenia. Placuszki bananowe wyjdą puszyste i delikatne.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Szybkie placki bananowe to pomysł na smaczne śniadanie na ciepło. W tym sprawdzonym przepisie do ciasta na placki wykorzystuje się tylko cztery popularne składniki. Na liście próżno szukać dodatkowego cukru czy proszku do pieczenia. Słodycz pochodzi z bananów, a puszystość placki zawdzięczają innemu składnikowi. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można usmażyć furę przepysznych placków bananowych bez proszku do pieczenia.

Z czego zrobić placki bananowe bez proszku do pieczenia?

Placki bananowe usmażonego według tego sprawdzonego przepisu są nie tylko wyjątkowo dobre. Nie zawierają białego cukru i proszku do pieczenia. Ten ostatni składnik został zastąpiony sodą oczyszczoną. To właśnie ona sprawia, że placuszki po usmażeniu są wyjątkowo puszyste i lekkie. Z zewnątrz są chrupiące, a ich środek jest bardzo delikatny.

Lista składników, z których przygotowuje się ciasto na placki bananowe, jest krótka. Znalazły się na niej tylko cztery popularne produkty, których cena nie jest wygórowana. W co więc należy się zaopatrzyć, aby zrobić pyszne placki bez dodatku proszku do pieczenia?

  • mąka pszenna
  • maślanka
  • banan
  • soda oczyszczona

Jak zrobić placki bananowe bez proszku do pieczenia?

Przepis na pyszne domowe placki z bananów nie jest trudny. Przygotowanie ciasta na placki jest banalnie łatwe i zajmuje tylko kilka minut. Wyśmienite śniadanie na ciepło jest gotowe w nie więcej niż kwadrans.

Jak więc usmażyć chrupiące placki bananowe bez proszku do pieczenia? Z tym przepisem placki udadzą się już za pierwszym razem. Zachwycą puszystością, delikatnością i obłędnym smakiem.

  • 1. krok – rozgniecenie banana
  • 2. krok – połączenie purée bananowego z mąką pszenną, sodą oczyszczoną i maślanką
  • 3. krok – usmażenie placki bananowych na patelni

Jak podawać placki bananowe bez proszku do pieczenia?

Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku placki z bananów, które wyrastają na sodzie oczyszczonej, to idealne danie na ciepłe śniadanie. Podbiją każde podniebienie, nasycą i dodadzą energii. Placuszki z bananów pysznie łączą się ze świeżymi sezonowymi owocami. Można podać do nich naturalny lub grecki jogurt, miód lub syrop klonowy. Placki bananowe bez proszku do pieczenia to również propozycja na ciekawy deser bez cukru lub przekąskę między posiłkami.

SKŁADNIKI

  • 200 ml maślanki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obranego banan rozgnieść widelcem na purée.
  • Wsypać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron, aż staną się rumiane. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z owocami, miodem, syropem klonowym lub naturalnym jogurtem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej