Aromatyczne francuskie tosty à la tiramisu. Ten smak podbija serca

Dieta wegetariańska
Słodki tost francuski w wersji tiramisu? To wcale nie jest trudne! Ten posiłek nie tylko wygląda jak z najlepszej restauracji, ale smakuje obłędnie. Bez problemu przygotujesz go w domu w kilka minut, a cała rodzina będzie prosiła o dokładkę.
Francuskie tosty w innej odsłonie. Proste do przygotowania
Francuskie tosty w zupełnie nowej odsłonie. Tym razem w wersji à la tiramisu. To przepyszne śniadanie na słodko jest proste do przygotowania, nie wymaga specjalnych umiejętności, a smakuje wybornie. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym niesamowitym daniem.
Choć w przepisie używamy chałki, tak naprawdę możemy użyć również chleba typu brioche czy nawet zwykłego, miękkiego białego chleba. W zależności od tego, jakiego rodzaju użyjemy, możemy otrzymać nieco inne efekty.
Te aromatyczne tosty są wspaniałym pomysłem na ciekawe śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować, a efekty są niesamowite. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych francuskich tostów. Jeden mały skręt, czyli tu krem kawowy, może wiele zmienić w naszym daniu.
Jeśli więc chcemy rozkoszować się czymś ciekawym na śniadanie, ten przepis jest wart wypróbowania. Nie ma potrzeby używania specjalistycznego sprzętu czy posiadania dużych umiejętności kulinarnych. Ten przepis pięknie wygląda, wspaniale smakuje i nie jest trudny.
SKŁADNIKI
- 0,5 bochenka chałki
- 4 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 115 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki min. 30 proc.
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mascarpone, kawę i miód.
- Chałkę kroimy na kromki.
- W misce ubijamy jajka, mleko, śmietanę, cukier i wanilię.
- Każdą kromkę namaczamy w mieszance.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Każdą kromkę smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Każdą kromkę smarujemy naszym kremem.