Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser

2021-03-29
Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser
Autor: Shutterstock Wyśmienity deser z twarożku, maku z dodatkiem porzeczek
łatwy
30 min
4

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko to wyśmienity deser. Łatwo go przygotować. Wszystkie składniki są ogólnodostępne. Efekt jest oszałamiający. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 20 g masła śmietankowego, stopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maku niebieskiego
  • 1 szczypta soli
  • masło i kasza manna do przygotowania foremki
  • ewentualnie świeże porzeczki lub dżem z nich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie przecedzić na gęstym sitku.
  • Zmiksować twaróg z dodatkiem kaszy manny, cukru, jajka i stopionego masła. Masa powinna być jednorodna.
  • Dodać mak i wymieszać.
  • Foremkę do sufletów lub inną żaroodporną posmarować masłem i wysypać kasza manną. Do foremki przełożyć masę serową.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 30-35 minut.
  • Zapiekankę wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • Podawać ze świeżymi porzeczkami lub dżemem z czerwonej porzeczki.