Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko to wyśmienity deser. Łatwo go przygotować. Wszystkie składniki są ogólnodostępne. Efekt jest oszałamiający.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 20 g masła śmietankowego, stopionego
- 1 jajko
- 1 łyżka maku niebieskiego
- 1 szczypta soli
- masło i kasza manna do przygotowania foremki
- ewentualnie świeże porzeczki lub dżem z nich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie przecedzić na gęstym sitku.
- Zmiksować twaróg z dodatkiem kaszy manny, cukru, jajka i stopionego masła. Masa powinna być jednorodna.
- Dodać mak i wymieszać.
- Foremkę do sufletów lub inną żaroodporną posmarować masłem i wysypać kasza manną. Do foremki przełożyć masę serową.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 30-35 minut.
- Zapiekankę wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Podawać ze świeżymi porzeczkami lub dżemem z czerwonej porzeczki.