Sernik z ziemniakami z Wolsztyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

2021-03-29
Sernik z ziemniakami z Wolsztyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]
Autor: mat. pras. Urząd Miejski w Wolszytnie Tradycyjny sernik z ziemniakami z Wolsztyna zdobył nagrodę na regionalnym konkursie kulinarnym.
średni
45 min
4

Sernik z ziemniakami to historyczny przepis na ekonomiczną wersję ulubionego ciasta Polaków. Wielkopolska tradycja uprawy ziemniaka sięga początków XIX w. Przepis reaktywowały członkinie Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolsztyn, które bardzo prężenie działa w regionie. Panie z Koła Gospodyń są także autorkami kalendarza gminnego na 2018 rok z 12 potrawami regionu, ze zdjęciami wykonanymi w scenografii wolsztyńskiego Skansenu Budownictwa Ludowego Zachodniej Wielkopolski oraz współautorkami broszury opisującej “Tradycje regionalne i kulinarne Gminy Wolsztyn”, wydanych przez Urząd Miejski w Wolsztynie. Ponadto są współautorkami książki “Kulinarne podróże po Wielkopolsce” wydanej przez regionalną gazetę Głos Wielkopolski. Urokliwy i jakże smaczny Wolsztyn to kolejny przystanek na tegorocznej trasie Lata z Radiem

 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na spód do sernika:
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • Na masę serową:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 śmietany kremówki 30%
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i zmielonych
  • 70 dkg sera dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki kartoflanki, czyli mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • Na wierzch gotowego sernika:
  • cukier puder, lukier lub masa toffi 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na spód do sernika ucieramy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
  • Pora na masę serową. Żółtka ucieramy z 0,5 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym, dodajemy ostudzone ziemniaki i ser, cały czas ucierając.
  • Osobno do białek dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru i ubijamy na sztywną masę. Do piany dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie. 
  • Oddzielnie śmietanę kremówkę również ubijamy na sztywną masę.
  • Do masy serowej dodajemy ubite białka oraz śmietanę, delikatnie mieszając łyżką i uzyskując jednolitą konsystencję.
  • Masę wykładamy na blachę wyłożoną ciastem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę i 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, sernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać sosem toffi.
Redakcja
więcej