Sernik NUTELLA bez pieczenia: łatwy przepis na czekoladowy deser

Sernik NUTELLA bez pieczenia: łatwy przepis na czekoladowy deser
Autor: Shutterstock Czekoladowy sernik z kremem NUTELLA pokryty polewą
łatwy
30 min
4

Sernik NUTELLA robi się bez pieczenia. To łatwe i proste. Czekoladowe nadzienie przygotowuje się z 3 składników: twarogu, gotowego kremu orzechowo-czekoladowego i cukru. Spód z kruchych ciastek i stopionego masła. Można użyć gotowej polewy, ale ja polecam łatwy ganache w stylu francuskich cukierników z pełnotłustej śmietany i prawdziwej czekolady. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • Na spód i boki:
  • 250 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 6 łyżek stopionego masła
  • Na masę sernikową:
  • 650-700 g twarogu na sernik
  • 600 g gotowego kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella
  • 180 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • Na czekoladową polewę:
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  • Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka do ciasta lub innego ciężkiego przedmiotu. Do okruchów ciastek dodaj stopione masło. Mieszaj, aż okruchy pokryją się tłuszczem.
  • Tak przygotowanymi okruchami wyłóż dno i boki tortownicy.
  • Pora na nadzienie. Ubij ser na średnich obrotach. Zajmie to około 2 minut.
  • Dodaj cukier i mieszaj na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści. Następnie ubijaj ser przez 2 minuty na wysokich obrotach.
  • Dodaj nutellę i mieszaj na średnich obrotach przez około 2 minuty lub do chwili, gdy krem orzechowo-czekoladowy i twaróg połączą w jednorodną masę.
  • Przelej masę sernikową na przygotowany spód. Wyrównaj wierzch, okryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy.
  • W małym rondelku zagotuj śmietanę na średnim ogniu.
  • Czekoladę połam na kawałki. Zalej ciepła śmietaną i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Wyjmij sernik z zamrażarki. Wierzch przykryj polewą. Ponownie okryj folią i wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
  • Przed wyjęciem z tortownicy przesuń nożem wokół zewnętrznej krawędzi sernika.
  • Sernik pokrój na kawałki za pomocą dużego noża ogrzanego w gorącej wodzie.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej