Sernik mandarynkowy z dynią
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Takiego sernika aż grzech nie spróbować! Podajemy przepis na sernik mandarynkowy z dynią, oryginalne ciasto o wyjątkowym smaku. Wyśmienicie smakuje i pięknie wygląda. Oto sposób przygotowania sernika z mandarynkami i dynią.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 3 paczki (300 g) herbatników
- 100 g masła
- pół łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
- 0,30 kg prowansalskiej dyni muszkatołowej
- 1,25 szklanki cukru lub zastępnika cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki ekologicznego cukru waniliowego
- pół szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- Sos mandarynkowy:
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
- 5 łyżek cukru lub zamiennika cukru
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie piecz przez godzinę bez dodatku oliwy na wyłożonej papierem blasze w temperaturze 200 stopni C,
- W międzyczasie przygotuj spód sernika. W tym celu zmiksuj za pomocą blendera 3 paczki herbatników. Dodaj do nich roztopione i wystudzone masło oraz przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i wyklej powstałym ciastem aż do jej wierzchołków.
- Jajka z cukrem roztrzep za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj do tego resztę mokrych składników, w tym puree z upieczonej i wystudzonej dyni (można ją upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce).
- Dodaj składniki suche i wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Masę serową przelej na spód z herbatników i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 60-70 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi piekarnika i stopniowo schładzaj upieczone ciasto.
Sok z mandarynek, żółtka i cukier umieść w rondlu. Roztrzep wszystko dokładnie trzepaczką i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodaj łyżeczkę likieru pomarańczowego i wymieszaj wszystko ponownie. - Gotowym sosem polewaj każdą porcję ciasta.