Sernik mandarynkowy z dynią

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Sernik mandarynkowy z dynią
Autor: Dorota Kalita-Typa Sernik mandarynkowy z dynią
łatwy
90 min
4

Takiego sernika aż grzech nie spróbować! Podajemy przepis na sernik mandarynkowy z dynią, oryginalne ciasto o wyjątkowym smaku. Wyśmienicie smakuje i pięknie wygląda. Oto sposób przygotowania sernika z mandarynkami i dynią. 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 3 paczki (300 g) herbatników
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa serowa:
  • 0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 0,30 kg prowansalskiej dyni muszkatołowej
  • 1,25 szklanki cukru lub zastępnika cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekologicznego cukru waniliowego
  • pół szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • Sos mandarynkowy:
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 5 łyżek cukru lub zamiennika cukru
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie piecz przez godzinę bez dodatku oliwy na wyłożonej papierem blasze w temperaturze 200 stopni C,
  • W międzyczasie przygotuj spód sernika. W tym celu zmiksuj za pomocą blendera 3 paczki herbatników. Dodaj do nich roztopione i wystudzone masło oraz przyprawy i dobrze wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i wyklej powstałym ciastem aż do jej wierzchołków.
  • Jajka z cukrem roztrzep za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj do tego resztę mokrych składników, w tym puree z upieczonej i wystudzonej dyni (można ją upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce).
  • Dodaj składniki suche i wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.
  • Masę serową przelej na spód z herbatników i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 60-70 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi piekarnika i stopniowo schładzaj upieczone ciasto.

    Sok z mandarynek, żółtka i cukier umieść w rondlu. Roztrzep wszystko dokładnie trzepaczką i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodaj łyżeczkę likieru pomarańczowego i wymieszaj wszystko ponownie.
  • Gotowym sosem polewaj każdą porcję ciasta.
Dorota Kalita-Typa