Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
2021-03-29

średni
60 min
4
Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków. A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Sernik aromatyzowany skórką pomarańczową, bogaty w rodzynki. Najlepszy, najukochańszy!
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub twarogu sernikowego z wiaderka)
- 230 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią (lub 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji)
- 150 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 2 białka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek sułtańskich
- Ciasto:
- 350 g mąki tortowej
- 60 cukru pudru
- 170 g masła (schłodzonego)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ciasto. Zagniatamy ciasto z mąki, zimnego masła, cukru pudru, cukru z wanilią i jajek. Na godzinę odkładamy do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Teraz masa serowa. Rodzynki moczymy w wodzie. W tym czasie mikserem ubijamy miękkie masło, 150 g cukru i żółtka. Następnie dodajemy twaróg sernikowy i razem miksujemy. Oddzielnie miksujemy 8 białek, a na koniec wsypujemy resztę cukru i nadal ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę, skórkę pomarańczy i rodzynki. Całość ostrożnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na cienkie paseczki i układamy „w kratkę” na serniku. Pieczemy w temp. 170°C 60-70 minut, a pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Sernik schładzamy powoli, najlepiej pozostawiając go w piekarniku.
- Pora na lukier. Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko oraz sok z cytryny i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Smarujemy wierzch sernika i zostawiamy do zastygnięcia.