Rozkoszny sernik baskijski, jak w MasterChef - lekki jak piórko deser z serka Philadelphia

Rozkoszny sernik baskijski
Autor: Shutterstock Rozkoszny sernik baskijski ma idealnie kremową konsystencję.
łatwy
20 min
4

Sernik baskijski charakteryzuje nieporównywalna z innymi rodzajami sernika puszystość i kremowa konsystencja. Rozkosznie delikatne wnętrze deseru cudownie kontrastuje z mocno spieczonym brzegiem tworząc harmonijną całość. Kto raz spróbuje sernika baskijskiego będzie wracał do tego smaku jak najczęściej. Taki właśnie sernik przygotowali w finałowym odcinku 10. edycji MasterChef - Ela Błaszyńska oraz Mariusz Kisiel. 

SKŁADNIKI

  • 750 g serka Philadelphia o smaku naturalnym
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 1 duże opakowanie śmietany 36%
  • 1 łyżeczka soli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serki utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszyć obroty i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku.
  • Na końcu do masy serowej wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przelać do niej ostrożnie płynną masę i wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika (bez termoobiegu).
  • Sernik piec 40 minut, aż wierzch się mocno przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Ciasto zostawić na godzinkę w uchylonym piekarniku.
  • Następnie wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto zupełnie wystygnie wstawić je na noc do lodówki.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Zobacz GALERIĘ: Świąteczny przepis na sernik, który nie opada

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej