Rozkoszny sernik baskijski, jak w MasterChef - lekki jak piórko deser z serka Philadelphia
2022-03-23
łatwy
20 min
4
Sernik baskijski charakteryzuje nieporównywalna z innymi rodzajami sernika puszystość i kremowa konsystencja. Rozkosznie delikatne wnętrze deseru cudownie kontrastuje z mocno spieczonym brzegiem tworząc harmonijną całość. Kto raz spróbuje sernika baskijskiego będzie wracał do tego smaku jak najczęściej. Taki właśnie sernik przygotowali w finałowym odcinku 10. edycji MasterChef - Ela Błaszyńska oraz Mariusz Kisiel.
SKŁADNIKI
- 750 g serka Philadelphia o smaku naturalnym
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 1 duże opakowanie śmietany 36%
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serki utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszyć obroty i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku.
- Na końcu do masy serowej wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać do niej ostrożnie płynną masę i wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika (bez termoobiegu).
- Sernik piec 40 minut, aż wierzch się mocno przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Ciasto zostawić na godzinkę w uchylonym piekarniku.
- Następnie wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto zupełnie wystygnie wstawić je na noc do lodówki.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe