Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami

2021-03-29
Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Tarta serowa ze śliwkami to symfonia smaków.
łatwy
60 min
4

Tarta serowa z suszonymi śliwkami to znakomity deser, w którym idealnie komponuje się smak delikatnej i puszystej serowej masy z wyrazistym nadzieniem śliwkowym podkręconym alkoholem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  •  
  • Nadzienie:
  • 300 g suszonych śliwek
  • 5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka rodzynek
  • 1 kostka tłustego, białego sera
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka śliwowicy lub nalewki ze śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min. Ciastem wylepić dno blaszki do tarty i piec 25 minut w temperaturze 200 st.C.
  • Śliwki i daktyle opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem i połową cukru wanilinowego. Masą posmarować wystudzone ciasto.
  • Ser zmielić i utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru wanilinowego na gładką masę. Z białek ubić pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć równomiernie na śliwkach.
  • Ciasto piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.