Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Tarta serowa z suszonymi śliwkami to znakomity deser, w którym idealnie komponuje się smak delikatnej i puszystej serowej masy z wyrazistym nadzieniem śliwkowym podkręconym alkoholem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- Nadzienie:
- 300 g suszonych śliwek
- 5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka rodzynek
- 1 kostka tłustego, białego sera
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka śliwowicy lub nalewki ze śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min. Ciastem wylepić dno blaszki do tarty i piec 25 minut w temperaturze 200 st.C.
- Śliwki i daktyle opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem i połową cukru wanilinowego. Masą posmarować wystudzone ciasto.
- Ser zmielić i utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru wanilinowego na gładką masę. Z białek ubić pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć równomiernie na śliwkach.
- Ciasto piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.