Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami

2020-01-04
Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Tarta serowa ze śliwkami to symfonia smaków.
łatwy
60 min
4

Tarta serowa z suszonymi śliwkami to znakomity deser, w którym idealnie komponuje się smak delikatnej i puszystej serowej masy z wyrazistym nadzieniem śliwkowym podkręconym alkoholem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki

150 g masła

100 g cukru

2 żółtka

 

Nadzienie:

300 g suszonych śliwek

5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka rodzynek

1 kostka tłustego, białego sera

100 g cukru

3 jajka

2 łyżki masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka śliwowicy lub nalewki ze śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min. Ciastem wylepić dno blaszki do tarty i piec 25 minut w temperaturze 200 st.C.

Śliwki i daktyle opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem i połową cukru wanilinowego. Masą posmarować wystudzone ciasto.

Ser zmielić i utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru wanilinowego na gładką masę. Z białek ubić pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć równomiernie na śliwkach.

Ciasto piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE