Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami

2020-01-04
Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Tarta serowa ze śliwkami to symfonia smaków.
łatwy
60 min
4

Tarta serowa z suszonymi śliwkami to znakomity deser, w którym idealnie komponuje się smak delikatnej i puszystej serowej masy z wyrazistym nadzieniem śliwkowym podkręconym alkoholem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki

150 g masła

100 g cukru

2 żółtka

 

Nadzienie:

300 g suszonych śliwek

5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka rodzynek

1 kostka tłustego, białego sera

100 g cukru

3 jajka

2 łyżki masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżka śliwowicy lub nalewki ze śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min. Ciastem wylepić dno blaszki do tarty i piec 25 minut w temperaturze 200 st.C.

Śliwki i daktyle opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem i połową cukru wanilinowego. Masą posmarować wystudzone ciasto.

Ser zmielić i utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru wanilinowego na gładką masę. Z białek ubić pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć równomiernie na śliwkach.

Ciasto piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.